کاربری نقوش پوشاک زنان دوره صفوی در پوشاک زنان امروزی با تاکید بر امنیت، هویت و آرامش

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_ISLART-9-18_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 749
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز شایسته فر

دانشیار گروه هنر اسلامی، دانشگاه تربیت مدرس

عیسی کشاورز

سرپرست دفتر برنامه ریزی آموزشی و مهارتی دانشگاه جامع علمی کاربردی

چکیده

در جامعه امروز، توجه به امنیت و آرامش روحی انسان ها بسیار اهمیت دارد، به گونه ای که فقدان یا اختلال آن می تواند بر تمامی جامعهف تاثیر منفی بگذارد و در کل باعث ناپایداری امنیت اجتماعی جامعه شود. یکی از راه های رسیدن به آرامش مطلوب جامعه، توجه به حس زیبایی شناسی انسان هاست که تاثیری مستقیم بر آرامش بصری افراد جامعه دارد. پوشاک از گذشته های دور، وسیله مناسبی برای بیان حس زیبایی طلبی افراد بوده است؛ بنابراین هنرمندان تلاش کرده اند، با نمادها، نشانه ها و نقش مایه های متنوع، به تزیین آن بپردازند. نقوش تزیینی می توانند مطابق نیازهای جسمی، روحی و فطری انسان، اثری دلپذیر و زیبا به وجود آورند. نقوش بازتابی از ظرفیت های فرهنگی، هنری و مذهبی جامعه هستند که هنرمند، با حس زیبایی شناسی خود، آنها را خلق می کند. نقوش هندسی و گیاهی، شامل انواع اسلیمی ها، گل های ختایی و گل های شاه عباسی، نقش مایه های زیبا، متنوع و دلپذیری هستند که بستر کاشی، فرش و پارچه راز زیبایی می بخشند. پارچه ها و نقش مایه های به کار رفته در آنها، چه در دوره صفوی و چه در دوره بعد از آن، نشان از باور عمیق، توجه دقیق و حس زیبایی شناسی هنرمندان است. این مقاله سعی دارد با بررسی نگاره ها و دیوارنگاره های دوره صفوی و نقش مایه های به کار رفته بر روی پوشاک آن دوران، کاربرد و نوع استفاده آن در پوشاک جامعه امروز مورد بررسی قرار دهد و اهمیت نقش این نقش مایه ها بر آرامش ذهنی و دیداری افرا را تبیین کند.

کلیدواژه ها

امنیت، هویت، آرامش، پوشاک زنان، نگاره های صفوی، نقش مایه های تزیینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.