تبیین راهنمای طراحی در محلات آسیب دیده با رویکرد کاهش بی خانمانی (مطالعه موردی: محله لب خط شوش)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU06_1096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 590
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه توکلیان

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران

عبدالهادی دانشپور

دانشیار، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران

محمدصالح شکوهی بیدهندی

استادیار، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران

چکیده

شهر همواره برای ادامه حیات نیازمند ایجاد بسترهای مناسب برای ساکنان خویش است چرا که مولفه هایی همچون سرزندگی، پویایی، هویت و تعاملات اجتماعی است که به زندگی یک شهر معنا می بخشد. با این حال در جوامع امروزی با توجه به رشد روزافزون شهرهای معاصر و حضور بیش از پیش تکنولوژی در زندگی روزمره، بسیاری از نیازهای، یا نادیده گرفته میشوند و یا کمتر مورد توجه قرار میگیرند. امروزه معضل بیخانمانی، تبدیل به جزء جدایی ناپذیری از چهره ی بسیاری از کلانشهرها شده است. این پدیده که عرصهی نمود عینی آن فضاهای عمومی شهری است، عمدتا ریشه در علل فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی داشته و در حال حاضر با وجود عواملی نظیر افزایش مهاجرت به کلانشهرها و ارزش بالای مسکن در این محدوده ها، فاصله های طبقاتی رو به افزایش است. این موضوعات انسان امروز را بر آن داشته تا راه حلی برای پاسخگویی به این امر بیاندیشد. پژوهش حاضر تلاشی است در جهت شناخت عوامل محیطی و مولفه های کالبدی زمینه ساز و یا تشدید کننده بی خانمانی و ارائه ی راهنمای طراحی جهت کاهش این آسیب در سطح محلات. برای رسیدن به این منظور از منابع کتابخانه ای اعم از مقالات کتابهای تخصصی به عنوان منابع مطالعاتی برای بررسی ادبیات موضوع استفاده شد و برای پردازش اطلاعات تحقیق از نرم افزارهای رایانه ای و همچنین از تکنیک SWOT برای تحلیل یکپارچه مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به بررسی های انجام شده در رابطه با محله لبخط شوش و پس از تعریف شاخص های اثرگذار بر روند پدیده ی بی خانمانی، اهداف، راهبردها و سیاست های پیشنهادی در راستای کاهش آسیب، پیشنهاد شده و در نهایت راهنمای طراحی برای این محدوده ارائه گردید.

کلیدواژه ها

فضای شهری، بی خانمانی، آسیب اجتماعی، محله لب خط شوش.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.