شبیه سازی کمبود آب و عملکرد محصول سیب زمینی در منطقه کبک در کشور کانادا

  • سال انتشار: 1377
  • محل انتشار: نهمین سمینار کمیته ملی آبیاری و زهکشی
  • کد COI اختصاصی: INCID09_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1774
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین مهدیان

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری وزارت جهاد سازندگی

چکیده

کمبود آب در طول فصل رشد منجر به تحمیل استرس به گیاه شده به نحوی که رشد طبیعی آن را تحت الشعاع قرار می دهد. در شهر کبک علیرغم بارندگی قابل توجه در طول فصل رشد، بدلیل عدم توزیع مناسب آن، کمبود آبی یکی از علتهای کاهش محصول گیاه سیب زمینی می باشد. درهمین رابطه است که این تحقیق جهت برآورد تغییرات ناحیه ای کمبود آبی به انجام رسیده است و همچنین با آن افزایش عملکرد محصول در اثر حذف کمبود آبی مورد بررسی قرار گرفته است. جهت انجام این تحقیق از مدل SUBSTOR استفاده شده که امکان مطالعه شرایط فاریاب و دیم امکان پذیر می سازد. بطور کلی آبیاری زمانی صورت گرفته که 30 درصد از آب قابل استفاده پروفیل خاک تخلیه شده باشد . برای بررسی تغییرات ناحیه ای کمبود آب و عملکرد سیب زمینی، روشهای میان یابی thin palte smoothing splines , Kriging , Inverse distance to a power در سه سطح احتمالات مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که کمبود آبی معادل 245، 203 و 159 میلیمتر به ترتیب برای درصدهای احتمالی 10، 20 و 50 درصد حاصل شد. و همچنین درصد افزایش محصولی معادل 142، 73 و 25 درصد به ترتیب برای درصدهای احتمالی 10 و 20 و 50 درصد بدست آمد. تحت شرایط اقلیمی منطقه کبک، اراضی با بافت سبک به دلیل کم بودن قدرت نگهداری آب در آنها، کمبود آبی بیشتری را نشان دادند با حذف کمبود آبی، افزایش محصول در خاکهای شنی 31/5 درصد و در خاکهای متوسط 22 درصد محاسبه گردید. از بین روشهای میان یابی ، روش Thin plate smoothing splines با استفاده از ارتفاع به عنوان یک متغیر کمکی با 19/6 میلیمتر دقت، مناسب ترین روش برای برآورد کمبود آبی سالانه تشخیص داده شد. همچنین روش Inverse distance to a power با دقتی برابر 35/8 درصد مناسبترین روش برای برآورد افزایش عملکرد محصول سیب زمینی می باشد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.