کاربست مدلسازی عامل مبنا1در بررسی پویایی های جمعیتی نمونه موردی؛ محله همت آباداصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU06_0385
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 501
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس کیانی بابوکانی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری؛ دانشگاه شیراز

سهند لطفی

استادیار بخش شهرسازی؛ دانشگاه شیراز

خلیل حاجی پور

استادیار بخش شهرسازی؛ دانشگاه شیراز

چکیده

مدلهای عامل مبنا را میتوان پیشرفتی در علوم دانست که کاربستی فراگیر دارد. مدلسازی بر پایه واقعیت و نشات گرفته از فاکتورهایی که بر هر یک از افراد در واقعیت تاثیرمی گذارد، از ویژگی های مثبت این نوع مدلسازی میباشد. مدلهای عامل مبنا و کاربرد آن در مسائل شهری را میتوان به اقدامات و پژوهش های توماس شلینگ2نسبت داد. اولین بار وی بر مبنای نظریه بازی و با در نظرگیری ترجیحات و خواست های انسانها، این مدل را در بستر شهرها به کارگرفت. هدف پژوهش پیشرو نیز بررسی و ارزیابی جریاناتی است که در بستر شهرها در حال وقوع است؛ جریاناتی نامحسوس ولی موثر. یکی از جریانات مهم جاری در شهرها، پویایی و جابجایی های جمعیتی است که تحت تاثیر عوامل گوناگونی شکل میگیرد. با تعریف شاخص هایی کاربردی که ابعاد کالبدی، اقتصادی و اجتماعی را شامل میشود، نحوه تصمیم گیری افراد یا به تعبیر شلینگ، عاملها را میتوان پیشبینی نمود. هفت شاخص در این پژوهش مورداستفاده قرارگرفته، امتیاز هریک از عوامل براساس آنها مشخص میگردد و براساس امتیاز کسب شده در یکی از دو حالت راضی یا ناراضی جای میگیرند. پس از آن، عوامل با توجه به میزان مشابهت خود با همسایگان ، تصمیم به جابجایی یا سکون میگیرند. با پیاده سازی مدل و تحلیل محدوده مورد مطالعه، نتایج نشان میدهد که سه شاخص5 دانه بندی قطعات، اسکلت بنا و خودکفایی بلوک، بیشترین تاثیر را در پویایی جمعیتی این بخش از اصفهان داشته است. امید است با کاربست مدلهایی از این دست، درک متخصصان شهری در برخورد با مسائل شهر افزایش یابد و به بهبود شرایط و کیفیت زندگی در شهرهای ما ختم گردد.

کلیدواژه ها

مدلسازی عامل مبنا، توماس شلینگ، پویایی جمعیتی، میزان رضایت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.