معماران بومی : روایتی از طراحی و ساخت خانه های روستایی اشکورات، گیلان( نمونه موردی: روستای آغوزبن کندسر)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU06_0177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1545
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا هادی زاده

دانشجوی ارشد معماری، دانشگاه گلستان، ایران،

عبدالمجید نورتقانی

استادیارگروه معماری، عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان، ایران،

چکیده

معماری بومی شاخه ای از معماری بر پایه نیازهای منطقه ای و مصالح ساختمان است که بازتاب سنت های منطقه ای است و در طول زمان بر اساس پیشینه محیطی، فرهنگی، فناوری و تاریخی که در آن وجود داشته تکامل یافته است. خانه به عنوان اولین سرپناه بشر، منعکس کننده بیشترین تاثیرات فرهنگی در جوامع مختلف بازتاب ارزشها، فعالیتها و روابط انسانی است. شناسایی اصول و قواعدی که پیشینیان ما در طراحی و ساختمان سازی به کاربرده اند ما را بیش از پیش با فنون طراحی و ساختوساز سنتی، انواع ابزارآلات بکار گرفته شده، مواد و مصالح بومی آشنا خواهد کرد. معماری سنتی یک قوم ریشه در اندیشه معماران آن قوم در طی ادوار تاریخدارد و مسلما0 بر اساس نیاز مردمان بومی منطقه و با کمک مصالح قابل دسترس و بومی طراحی و ساخته شده است. در شکل گیری خانه روستایی دو رکن اصلی معمار و بهره بردار نقش اساسی دارند، از این رو مشارکت معمار ماهر با اهالی روستا در شکل گیری خانه مطلوب روستایی نقش به سزایی دارد. در مورد طراحی و ساخت وسازهای سنتی در نواحی و شهرهای بزرگ ایران به طور جامع و کامل سخن گفته شده است اما در مورد معماری روستایی ایران سخن کمتر به میان آمده است که در این میان سهم استان گیلان و ساختمان سازی روستایی آنکه بیشتر با چوب شکل گرفته از همه کمتر است. معماری روستایی گیلان که با غنای فرم خود، بر تجربه گرانبهای گذشتگان تکیه دارد بر مبنای نیازها و هماهنگی با عوامل محیطی پدید آمده است همچنین سهولت استحصال چوب باعث گردیده بنا به گونه ای متفاوت از سایر نقاط ایران بروز نماید. هدف این پژوهش شرح اصول و الگوهای طراحی و ساخت خانه روستایی از پی تا بام بنا به روایت معماران بومی است و اطلاعات گردآوری شده در این پژوهش روستاهای کوهپایه ای اشکورات گیلان می باشد. بخش اعظم مطالب توسط معماران بومی و بخشی نیز توسط مشاهده جزئیات بناهای قدیمی روستا و مطالعات کتابخانه ای حاصل شده است.

کلیدواژه ها

معماری کوهپایه ای گیلان، خانه روستایی، سازه های چوبی، معماران بومی، مشارکت مردمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.