ارزیابی آسیب پذیری خشکسالی در حوضه آبخیز دریاچه ارومیه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس منطقه ای تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: RCCC06_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 605
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هنگامه شیراوند

کارشناسی مرکز ملی خشکسالی

صادق ضیائیان

مدیر مرکز پیش بینی و هشدار سازمان هواشناسی

چکیده

کاهش سطح آب دریاچه ارومیه یکی از معضلات اساسی و پیچیده سال های اخیر بوده که با تداوم خشکسالی ها نیز همراه بود لذا با توجه به اهمیت این موضوع دراین پژوهش با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و روش ارزش گذاری فازی و روش وزن دهی براساس تحلیل سلسله مراتبی به ارزیابی آسیب پذیری خشکسالی در حوضه آبخیز دریاچه ارومیه پرداخته شد. بدین منظور از 5 معیار مربوط به شرایط طبیعی، مالی، انسانی، فیزیکی و اجتماعی و زیر معیارهای مربوط به آن ها استفاده شد. برای تعیین درجه اهمیت هرکدام از معیارها از نظرات کارشناسان و همچنین مطالعات قبلی استفاده شد و وزن های نهایی با استفاده از مدل AHP تعیین گردید. پس از تهیه نقشه ها و استانداردسازی فازی لایه ها هر لایه در وزن به دست آمده توسط مدل AHP ضرب شد. سپس نتایج همپوشانی به صورت نقشه آسیب پذیری خشکسالی حوضه آبخیز دریاچه ارومیه ارائه گردید. نتایج حاصل نشان داد که از بین معیارهای مورد بررسی معیارهای طبیعی از ارزش وزنی بیشتری برخوردار هستند. نتایج ارزیابی آسیب پذیری نیز نشان داد عمده نواحی این حوضه در 3 کلاس آسیب پذیری متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار گرفته اند. کلاس آسیب پذیری خیلی زیاد عمدتا در جنوب دریاچه ارومیه شهرستان های میاندوآب، اشنویه، بوکان و..و قسمت هایی از شرق بخش هایی از شهرستان های تبریز و سراب و جنوب غرب حوضه اشنویه قرار گرفته است کمترین میزان آسیب پذیری نیز مربوط به نواحی اطراف شهرستان های عجب شیر و آذرشهر و همچنین بصورت پراکنده بخش هایی از شمال وغرب حوضه است از نتایج حاصل از این پژوهش می توان در تخصیص منابع و اعتبارات وهمچنین نارائه راهکارها در زمینه کاهش اثرات ومدیریت خشکسالی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

آسیب پذیری، خشکسالی، دریاچه ارومیه، منطق فازی، AHP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.