پایش و پیش نگری دامنه تغییرات شبانه روزی دما DTR در ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس منطقه ای تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: RCCC06_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 770
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود احمدی

دانشیار آب وهواشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران.

صبا ثابتی فیجانی

دانشجوی کارشناسی ارشد آب وهواشناسی کاربردی، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران.

عباسعلی داداشی رودباری

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی شهری، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم زمین، تهران، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف ارزیابی فرین های آستانه ای موج های گرم و سرد و دامنه تغییرات شبانه روزی دما در ایران و آشکارسازی آن در آینده، در 44 ایستگاه کشور به نمایندگی از پهنه های کلان مقیاس آب وهوایی انجام شد. به این منظور، نخست از داده های مشاهداتی طی دوره آماری 1980-2010 استفاده گردید. همچنین برای دوره شبیه سازی شرایط آینده آب و هوایی نیز داده های مدل GFDL-ESM تحت سناریوهای RCPs مبتنی بر روش ریزگردانی آماری MARKSIM-GCM برای دوره 0202 تا 0282 میلادی در نظر گرفته شد. سه شاخص نمایه آستانه ای WSDI ، CSDI و DTR از مجموعه شاخص های CCI/CLIVAR نیز برای ارزیابی فرین های آب و هوایی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد کمینه تغییرات شبانه روزی دما در ایستگاه های ساحلی به دلیل اثرات تعدیلی آب مشاهده می شود این تغییرات برای ایستگاه های شمالی بین 3 تا 5 درجه در طول سال است. در ایستگاه های سواحل جنوبی دامنه دمایی از شدت بیشتری برخوردار است. در شمال غرب و شمال شرق کشور، دامنه اختلاف شبانه روزی دما 11 تا 13 درجه سلسیوس مدل سازهای است. در فلات شرقی، نواحی مرکزی، دامنه های زاگرس و بخشی از نواحی مرکزی کشور اختلاف دمای شبانه روز بین 13 تا 15 درجه سلسیوس است و در ایستگاه های مناطق خشک داخلی، کوهپایه های غربی، سواحل خلیج فارس و جنوب شرق بیشینه اختلاف شبانه روزی دما، یعنی بین 15 تا 18 درجه سلسیوس به ثبت رسیده است. روند DTR در دامنه های البرز و زاگرس افزایشی است که مبین افزایش اختلاف دمای شبانه روزی دما در این پهنه های آب و هوایی هست. در نواحی مرکزی ایران این نمایه دارای روندی کاهشی و نشان از کاهش اختلافات دمای شبانه روز است. بر این اساس در پهنه های خشک داخلی روند افزایش دماهای شبانه بیشتر از روند افزایشی دماهای روزانه است.

کلیدواژه ها

فرین های آب و هوایی، موج های گرم و سرد، تغییرات شبانه روزی دما، مدل GFDL-ESM ، ایران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.