بررسی بندال های امگا موثر بر اقلیم ارومیه طی نیم قرن اخیر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس منطقه ای تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: RCCC06_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 519
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روزبه افرازفر

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، کارشناس اداره هواشناسی فرودگاه ارومیه

نادر پروین

استاد یار، گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور سقز

جواد طالب زاده

استاد یار، گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور ارومیه

حامد عباسعلی نژاد

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، کارشناس اداره تحقیقات هواشناسی کشاورزی نازلو، دانشگاه ارومیه

چکیده

بروز خشکسالی به عنوان یک ناهنجاری جوی پدیدهای است طبیعی که ریشه در تغییرپذیری اقلیم و مهم تر از همه، گردش عمومی جو دارد بنابراین علل بروز خشکسالی ها را باید در تغییرات و ناهنجاری های الگوهای جوی جستجو کرد یکی از این ناهنجاری ها، بندال های جوی یا همان دستگاه های مانع هست. پدیده بندال به عنوان یکی از ناهنجاری های جوی در شناخت دوره های خشک میتواند بسیار موثر باشد.هدف از این تحقیق، شناسایی الگوهای سینوپتیکی مولد امواج بندالی موثر بر خشکسالی ها بر روی شهرستان ارومیه است، به این منظور داده های بارش شهرستان ارومیه در بازه زمانی 50 سال از تاریخ 1969 تا 2018 از اداره کل هواشناسی دریافت گردید، همچنین از روی شاخص SPI سالهای خشک و نرمال مشخص گردید. در ادامه داده های جو بالا از سایت مرکز ملی هواشناسی و اقیانوس شناسی ایالات متحده در چارچوب پوشش داده های جوی در مناطق بین طول جغرافیایی 0 تا 100 درجه شرقی و عرض جغرافیایی 0 تا 90 درجه شمالی استخراج گردید، برای شناسایی الگوهای سینوپتیکی به وجود آورنده امواج بندالی امگا داده های فشار تراز 500 از سایت مذکور دریافت، تحلیل عاملی و خوشه بندی نمودیم که درنهایت 6 الگو موثر بر اقلیم شمال غرب ایران و منطقه مطالعاتی شهرستان ارومیه شناسایی گردید. نتایج پژوهش نشان داد الگوهای همدیدی بندالی باحالت طبیعی بادهای غرب به شرق برخورد کرده و از مسیر اصلی خود به سمت شمال یا جنوب تغییر مسیر داده و اقلیم منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد. توزیع مکانی الگوها نشان داد 83 درصد الگو ها در شمال دریاچه خزر حکم فرما می باشند و از لحاظ توزیع زمانی 41 درصد در ماه ژوئن، 40 درصد در ماه آوریل و 19 درصد در ماه می اتفاق افتاده است.

کلیدواژه ها

الگوهای سینوپتیکی، بندال، شهرستان ارومیه، تحلیل عاملی، فراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.