بررسی خشکسالی آبهای زیرزمینی در حوضه های آبریز ایران در فاصله سال های 1380-1395

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس منطقه ای تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: RCCC06_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 640
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهاب اسعدی

کارشناسی ارشد دانشگاه زنجان، نقشه برداری ژئودزی

غلامرضا جودکی

استاد و هیئت علمی دانشگاه زنجان، نقشه برداری ژئودزی

چکیده

کشور ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی آن از جمله کشورهای گرم و خشک محسوب می شود و میزان بارش در آن یک سوم متوسط جهانی است. لذا اهمیت و بررسی مقوله خشکسالی و مدیریت آن در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرفی با بررسی ها و تحقیقات انجامشده دریافته اند همزمان با بروز خشکسالی، سطح آب های زیرزمینی و آبخوان ها کاهش پیدا کرده است، لذا دریافتند که میتوان رابطه معناداری میان خشکسالی و تغییرات سطح آبخوان ها یافت. ولی این نزول سطح آبخوان ها لزوما همزمان با دوران خشکسالی نبوده و دیده شده چند ماه تا چندسالی هم اختلاف زمانی داشته اند. با توجه به اهمیت روزافزون آب و آبهای زیرزمینی در این پژوهش سعی شده برروی آبخوان ها و افت خیزهای سطح ایستابی آنها به تفکیک 6 حوضه آبریز اصلی کشور ایران بحث و تحلیل هایی انجام گیرد و رابطه تغییرات اقلیمی مانند افزایش دما و کاهش بارش با تغییرات سطح ایستابی آبخوان ها تجزیه و تحلیل شود. در همین راستا با بررسی میزان تغییرات بارندگی و دمای ایران طی سال های 1347-1393 شاهد کاهش چشمگیر سرانه بارش و همچنین افزایش زیاد دمای ایران بودیم که با قرار گرفتن در کنار کاهش بالای سطح آبهای زیرزمینی میتوان دریافت این دو در با هم می توانسته دلیل بزرگی برای این کاهش سطح باشد، البته نباید عدم مدیریت و برنامه ریزی صحیح در ایران را نادیده گرفت که خود سهم عظیمی در این رویداد دارد

کلیدواژه ها

خشکسالی، مدیریت منابع آب، آبهای زیرزمینی، تغییرات اقلیمی، افزایش دما، کاهش بارش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.