عقد رهن؛ حکم بیع عین موهرنه و رهن منفعت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی فقه و حقوق، وکالت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: LAWHAMAYESH04_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره اصغری

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند

چکیده

یکی از عقود مهم در مبادلات تجاری عقد رهن است که به موجب آن بدهکار، مالی را برای وثیقه به طلبکار می دهد. از مسائل مهم راجع به حق مرتهن، مسئله ی وضع حقوقی قراردادهای ناقل عین از جمله فروش عین مرهونه توسط راهن است. صرف نظر مشهور فقها و حقوقدانان مبنی بر عدم نفوذ، ضمن مطالعه ی فقه و مواد 793 و 794 ق.م، به نظر می رسد بیع عین مرهونه با حق عینی تبعی مرتهن مناقات نداشته و از بین عقاید فقهی بر بطان، عدم نفوذ و صحت، نظریه ی صحت با حقوق موضوعه ی ایران سازگارتر باشد. مطابق نظر مشهود فقهای امامیه و ماده ی 774 ق.م، برای صحت عقد رهن، قابلیت قبض در رهینه و نیز عین بودن آن، شرط و بر این اساس، رهن منفعت باطل است که در فقه، آراء بسیاری در عدم شرطیت قبض مال مرهون وجود دارد که می توان براساس آن قائل به صحت رهن دین و منفعت شد. در وضع کنونی، با توجه به بطلان رهن منفعت از نظر قانون مدنی، وثیقه گذاری منفعت عین را می توان براساس ماده 10 ق.م عقدی صحیح و واجد همه آثار عقد رهن دانست. الا اینکه این قرارداد، برای طلبکاری که منفعت را در گرو خود دارد، هیچگونه حق تقدمی نسبت به سایر بستانکاران ایجاد نمی کند.

کلیدواژه ها

رهن، راهن، مرتهن، فروش عین مرهونه، رهن منفعت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.