مصلحت و جایگاه آن در قانونگذاری (تقنین)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی فقه و حقوق، وکالت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: LAWHAMAYESH04_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1553
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن جدیری خوشباف

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران

یعقوب پورجمال

دانشیار فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی تبریزف تبریز، ایران

چکیده

مصلحت در فقه شیعه از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ قاعده مصلحت به معنی اصل رعایت مصلحت عمومی است و می تواند به صورت احکام ثانویه و یا احکام حکومتی حکم ساز باشد. احکام کیفری مانند سایر احکام شرعی، همواره تابع مصالح و مفاسدند. مصلحت در فقه شیعی در چارچوب فکری و معرفتی خاصی می باشد که عبارت است از مبانی و اصول دین و احکام شریعت و آگاهی از زمان و مکان و اوضاع و احوال و شرایط سیاسی و اجتماعی و اقتصادی جامعه. مبانی تشخیص مصلحت، منافع و نظام عمومی، معیار تشخیص مصلحت، قانون منبع تشخیص مصلحت، از منابع حقوقی کشور می باشد. رعایت مصالح در سیاست جنائی موجب تحقق عدالت و اصلاح فرد و جامعه و جلب منفعت برای مکلف و دفع ضرر از وی است. در این تحقیق به بررسی مصلحت و مبنا و منابع آن و نقش آن در قانوگذاری پرداخته شده است. مصلحت دلیل احکام نمی باشد، بلکه پایه و مبانی کلیه احکام شرعی و وضعی محسوب می شود. این دو مرحله جعل و وضع قوانین است، اما به هنگام اجرای قوانین، مصلحت یکی از مرجحات باب تعارض احکام محسوب می شود. در احکام حکومتی عمومی، مصلحت به معنای تامین و ترجیح منافع عمومی است.

کلیدواژه ها

مصلحت، تقنین مجازات، تعیین مجازات، مجمع تشخیص مصلحت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.