بررسی مهارت های تفکر انتقادی در متون داستانی کتاب فارسی دوم دبستان (با رویکرد به نظریه ریچارد پل)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: سومین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
- کد COI اختصاصی: ADABICONF03_067
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 966
نویسندگان
کارشناسی ارشد ادبیات فارسی پژوهشی دبیر شبکه مروجان کتابخوانی کشور
چکیده
هدف اصلی نگارنده از بررسی مهارت های تفکر انتقادی در متون داستانی فارسی بخوانیم دوم دبستان پاسخ به این پرسش بنیادی است که تا چه حدی همه ی دانش آموزان می توانند با خواندن و درک مفاهیم اصلی درس داستان های کتاب خود دارای بروندادهای تفکر انتقادی باشند و آیا چنین متونی توانسته اند باعث برانگیختن قدرت تفکر خلاق و انتقادی درآنان گردند یا این نوع مهارت ها نیاز به آموزش های ویژه و پیش زمینه ای گسترده ای دارد که ابتدا در اموزش و پرورش باید به آن ها پرداخته شود لذا برای تبیین همین هدف و براساس نظریه وتعریف تفکر انتقادی رابرت انیس و فهرست ریچارد پل، متون درس داستان های کتاب با دقت مطالعه و پس از شناسایی مفاهیم موردنظر، و برای اثبات فرض وجود پیوند مولفه های تفکر انتقادی و عناصر داستانی درس ها، موضوع و متن هر درس بین دانش آموزان به بحث و گفتگو گذاشته شد. گرچه با نظر رابرت انیس که هر کودکی را می توان به شکلی به تفکر واداشت هم سویی مثبت داشت و برخی مهارت های شخصیتی و تفکری دانش آموزان را برانگیزاند. اما با روش گفتگوهای چالش برانگیز این نتایج به دست آمد که انتخاب متون داستانی در پایه دوم دبستان می تواند عمیق تر و فکری تر باشد و از اصل یا بازنویسی شده متون ادبی (داستانی) اصیل و تفکر برانگیز و فلسفی بیشتر استفاده شود وساختار داستانی آن ها به صورت کامل تر رعایت گردد. درباره وجود یا عدم ارتباط هجده مهارت کلیدی ریچارد پل با درس ها، پس از خواندن هر داستان و تحلیل واکنش رفتاری دانش آموزان تعیین شد که کدام مهارت بیشتر و یا کمتر با داستان وتفکر کودک ارتباط داشته است. جامعه ی مورد بررسی در این پژوهش کتاب فارسی و دانش آموزان کلاس دوم دبستان هستند.کلیدواژه ها
متون فارسی دوم دبستان، مهارت های تفکر انتقادی، تفکر دانش اموزانمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.