اصطلاحات آیین نقطویه در گزارش ها و اوراق به جای مانده

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF03_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا فهندژ سعدی

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران

چکیده

ایین نقطویه یکی از نهضت های تاثیرگذار مذهبی سیاسی بوده است که از سال 800 ق به مدت دویست سال آشکارا و نهان به تبلیغ و ترویج باورهای خود می پرداخته است. در باب این فرقه هنوز پژوهشی همه جانبه و سزاوار صورت نگرفته است و این خود دو دلیل عمده دارد: نخست نابودی غالب آثار نقطویان از پس قتل عام های مکرر ودوم کراهت تاریخ نگاران و تذکره پردازان عصری از ذکر این طایفه. دراین یادداشت با استفاده از منابع موجو به گردآوری و توضیح اصطلاحاتی چند از این آیین پرداخته ایم که ظاهرا بیشتر آنها به وسیله موسس نقطویه یعنی محمود پسیخانی وضع شده است و می تواند برای آشنایی اجمالی با عقاید پسیخانیان و همچنین کاوش های تازه درباره سبک فکری آنان سودند باشد، به ویژه این که برای بعضی از این واژگان شواهد شعری نیز به دست داده ایم. این اصطلاحات عبارتند از: احصاء، الله الله، امین، بابا، حجت، دنیه، دور، ذات مربع، رجعت، شخص واحده، محصی، نقطه و واحد.

کلیدواژه ها

نقطویه، احصاء، حجت، دور، ذات مربع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.