تبیین رابطه میان میزان استفاده عابرین پیاده از فضاهای شهری با میزان همپیوندی فضاها و کاربری های تجاری_ خدماتی (نمونه موردی: محله چوستدوزان تبریز)

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 39

فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JUPM-8-31_003

تاریخ نمایه سازی: 26 بهمن 1402

چکیده مقاله:

پی­بردن به اینکه شدت و میزان استفاده از هر یک از فضاهای شهری توسط شهروندان به چه نحوی است، می­تواند طراحان، برنامه­ریزان و مدیران­شهری را در جهت دستیابی هر­چه دقیق­تر به اهدافشان یاری نماید در این پژوهش که در منطقه­۴ شهر تبریز، محله چوستدوزان صورت پذیرفته است، جهت دستیابی به هدف فوق با استفاده از روش چیدمان فضا[۱]، مشاهده ­مواجهه­ای و رگرسیون[۲]، مدلی جهت پیش­بینی حجم عابر ­پیاده در فضاهای شهری ارایه شده است. چیدمان­فضا می­تواند تردد عابر­پیاده در معابر را به طور نسبی تعیین کند، ولی در ارایه تعداد و مطالعه تاثیر هرکدام از متغیرها به طور مستقل و یا توام با سایر متغیرها ناتوان است؛ لذا برای این منظور از روش رگرسیون که ابزاری در زمینه مدل­سازی می­باشد استفاده شده است. یکی از مواردی که در اکثر پژوهش­های مدل­سازی لازم است، داشتن تعداد مناسبی داده واقعی از متغیر (و یا متغیرهای) هدف می­باشد؛ برای این منظور از طریق روش مشاهده مواجهه­ای، تعداد عابرین پیاده که متغیر هدف در این پژوهش می­باشد، در تعدادی از معابر محدوده مطالعاتی (نمونه­آماری) ثبت گردید. در این پژوهش که به بررسی میزان تاثیر دو پارامتر هم پیوندی و تعداد کاربری­های تجاری در پیش­بینی تعداد عابر پیاده پرداخته شد، نشان داده شد که تاثیر همزمان دو پارامتر مذکور در پیش­بینی تعداد عابر پیاده نتیجه بهتری نسبت به تاثیر هر کدام از پارامترها به تنهایی در پیش­بینی تعداد عابر پیاده دارد، بطوریکه ضریب همبستگی میان دو پارامتر هم پیوندی و تعداد کاربری­های تجاری به طور همزمان با تعداد عابر پیاده، ۷۳۶/۰ و ضریب همبستگی میان متغیرهای هم پیوندی و تعداد کاربری تجاری به طور مجزا با تعداد عابر پیاده به ترتیب، ۴۵۳/۰ و ۵۸۷/۰ می باشد. در نهایت خلاصه یافته­های پژوهش حاضر در قالب یک مدل پیشنهادی ارایه شده­است که می­تواند حجم عابر پیاده را در فضای شهری با دقت مناسبی پیش­بینی نماید. [۱] Space syntax [۲] Regression

نویسندگان

حسین باباپورفاتحی

گروه شهرسازی، دانشکده هنر، معماری و شهرسازی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

کیومرث حبیبی

دانشیار مهندسی شهرسازی دانشگاه کردستان

شیرین طغیانی

گروه شهرسازی، دانشکده هنر، معماری و شهرسازی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

فرشته احمدی

گروه شهرسازی، دانشکده هنر، معماری و شهرسازی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بذرگر، محمدرضا، (۱۳۸۲)، شهرسازی و ساخت اصلی شهر، شیراز، کوشامهر، ...
  • Asami, Yasushi & Ayse Sema, Kubat & Kensuke, Kitagawa & ...
  • Hanson,J.; (۱۹۸۹), Order and structure in urban design: The plans ...
  • Hanson,J.; (۱۹۹۳), City of London space and role, Urban Design ...
  • Hillier B, Penn A, Hanson J, Grajewski T, Xu J, ...
  • Hillier B. and Vaughan L. (۲۰۰۷), The City as One ...
  • Pepoinis J.; (۱۹۸۹), Space, culture and urban design in the ...
  • Peponis, J., Feng, C., Green, D., Haynie, D., Kim, S. ...
  • Turner, A. (۲۰۰۵), Could a road-centre line be an axial ...
  • Turner, A. (۲۰۰۷), From axial to road-centre lines: A new ...
  • نمایش کامل مراجع