روند شکل گیری و ابعاد پدیده طبی سازی در بستر تاریخی اجتماعی با نگاهی به طبی سازی در ایران

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 44

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_NKUMS-15-3_010

تاریخ نمایه سازی: 28 دی 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: طبی سازی به فرایندی می گویند که در آن، بعضی از جنبه های طبیعی زندگی انسان مشکلی پزشکی شناخته و تعریف می شود؛ درحالی که پیش تر از آن، این وجوه از زندگی امری مرضی یا پاتولوژیک شناخته نمی شدند. با توجه با اهمیت آگاهی از ابعاد و عواقب طبی سازی، مقاله حاضر به بررسی تاریخی، شکل گیری و ابعاد روند طبی سازی با نگاهی به این پدیده در ایران خواهد پرداخت. روش کار: در این پژوهش توصیفی تحلیلی تلاش شده است تا با بهره گیری از منابع موجود، به بررسی ابعاد و روند طبی سازی در بستر تاریخی پرداخته شود و با رویکرد تاریخی اجتماعی درباره محرک ها، بعدها و تاثیرهای روند طبی سازی با نگاهی به اثرهای آن در ایران بحث شود. یافته ها: طب نوین و نظام سرمایه داری از سه موتور محرک مصرف کننده، تکنولوژی و مراقبت کنترل شده برای تسلط بر جامعه و هدایت آن استفاده می کنند. پدیده طبی سازی در ایران طی چند دهه اخیر، به خصوص در دوره پساجنگ، با تغییر الگوهای فرهنگی و مصرف کننده، جای خود را در جامعه باز کرده است. نتیجه گیری: پزشکی مدرن به دلیل وابستگی شدید به تکنولوژی از یک سو و جریان سرمایه از سوی دیگر، در برخی از حوزه ها تحت تاثیر فضای گفتمانی و نگاه کاپیتالیستی قرار گرفته است؛ لذا، جنبه های حیات انسانی ضمن بازتعریف، تحت تاثیر برچسب بیماری در چرخه عرضه و تقاضا قرار داده شده است.

نویسندگان

شهریار احمدپور

Associate Professor of Anatomical Science, Anatomy and Pathology Department, School of Medicine, North Khorasan University of Medical Sciences, Bojnurd, Iran

سارا یوسفی

Medical Student, School of Medicine, North Khorasan University of Medical Sciences, Bojnurd, Iran

صادق علوی

Medical Student, School of Medicine, North Khorasan University of Medical Sciences, Bojnurd, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Nye RA. The evolution of the concept of medicalization in ...
  • Becker HS. Labelling theory reconsidered ۱. In Deviance and social ...
  • Sarmadi H, Badri M. Factors of changing Iran's foreign policy ...
  • نمایش کامل مراجع