شناسایی و اولویتبندی الزامات بیرونی کالبد محور مراکز خودامدادی محله با استفاده از تکنیک AHP

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 241

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_DPMK-12-1_004

تاریخ نمایه سازی: 21 خرداد 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: بحران زلزله، یکی از مهمترین بحران های شهری در ایران و سراسر جهان می­باشد و پیشگیری از آن، نیازمند طیف وسیعی از مجموعه اقدامات مختلف است. در تجارب زلزله های پیشین، معمولا تیم های نجات و امداد سر موقع به نقاط بحرانی نمی­رسند و تعداد تلفات افزایش می یابد. مرکز خودامدادی محله، یکی از زیرساخت­های نوین کالبدی همراه با ظرفیت های تجمیعی اجتماعی و مدیریتی به منظور استقرار مشارکت در حوزه مدیریت اضطرار زلزله است، که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و دسته بندی مجموعه الزامات استقرار مرکز خودامدادی محله ای از منظر زوایای بیرونی موقعیت مکانی مرکز می­باشد. روش: مبتنی بر منطق استدلال قیاسی به همراه رویکرد کیفی در پژوهش به همراه مطالعات کتابخانه ای و فنون کمی تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Expert Choice برای گردآوری داده های دو بخشی تحقیق می­باشد. ساختار پژوهش دارای دو بخش نظری و کاربردی در راستای اهداف تحقیق در قالب شناخت و اولویت بندی مجموعه الزامات بیرونی کالبدی مراکز خودامدادی محله با رویکرد تحلیلی به کمک قضاوت خبرگان به تعداد ۲۰ نفر طراحی شده است. یافته ها: بیانگر امکان تدقیق مفهومی- کارکردی مرکز خودامدادی محله در کنار شناخت و خوشه بندی اولویت مند مجموعه الزامات بیرونی کالبد محور این مراکز نوپدید در قالب یک الگوی کیفی نظام مند می باشد. ماهیت مرکز، غیرتکنیکال و و اولویت اول، در معیارها و زیرمعیارهای منتخب تحقیق به ترتیب شاخص سازگاری امدادی و مرکز هلال­احمر می باشد. نتیجه­ گیری: با توجه به مطالعات پراکنده قبلی، این پژوهش، پارامترهای تجمیعی موثر در استقرار بیرونی مراکز خودامدادی را شناسایی و به شکل خوشه­های اولویت­مند در دسترس محققان قرار داد. همچنین، بخشی از ظرفیت­های نظری مرکز خودامدادی معرفی شده و امکان استفاده از نتایج برای مکان یابی مرکز نیز امکان پذیر می باشد.

نویسندگان

سپیده شاهی آشتیانی

PhD Student, Department of Architecture, Faculty of Art and Architecture, Islamic Azad University, Central Tehran Branch,Tehran, Iran.

محمود حسینی

Associate Professor, International Institute of Earthquake Engineering and Seismology, Tehran, Iran

بهشید حسینی

Full Professor, Department of Architecture, University of Arts, Tehran, Iran

وحید قبادیان

Assistant Professor, Faculty of Art and Architecture, Islamic Azad University, Central Tehran Branch, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alexander, D. (۲۰۱۲). Principles of Emergency Planning and Management. Edinburgh: ...
  • قدسی پور، سید حسن (۱۳۸۴). فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، ...
  • نمایش کامل مراجع