بررسی فراوانی آلودگی به انگل‎های خارجی در سگهای شهر مشهد

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 217

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JVR-75-3_003

تاریخ نمایه سازی: 15 اردیبهشت 1400

چکیده مقاله:

زمینه مطالعه: به علت رابطه نزدیک بین انسان و سگ، آلودگی سگ‎ها به انگل‎های خارجی می‎تواند علاوه بر ایجاد بیماری و اختلال در آسایش میزبان، سلامت و آسایش انسان را نیز متاثر سازد. هدف: این مطالعه با هدف تعیین فراوانی آلودگی به انگل‎های خارجی و شناسایی این انگل‎ها در سگ‎های ارجاعی به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. روشکار: تعداد ۴۶۰ قلاده سگ از فروردین ۱۳۹۶ تا فروردین ۱۳۹۷ از لحاظ آلودگی به انگل‎های خارجی مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به سن، جنس، فصل، نژاد، محل نگهداری، نوع پوشش مویی (بلند یا کوتاه)، رنگ پوشش مویی (تیره یا روشن)، خارش، موریختگی و محل استقرار این انگل‎ها در پرسشنامه مخصوص ثبت شد. نتایج: در این مطالعه از ۴۶۰ قلاده سگ مورد آزمایش، ۹۹ قلاده (۵۲/۲۱ درصد) با نه گونه انگل خارجی آلوده بودند. تعداد ۴۸ (۴۳/۱۰ درصد) قلاده سگ به کک‎های کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس آلوده بودند. ریپی سفالوس تورانیکوس، سارکوپتس اسکابئی، هایپوبوسکا لانگیپنیس و ریپی سفالوس سنگوینئوس به ترتیب از ۱۴ (۰۴/۳ درصد)، ۱۰ (۱۷/۲ درصد)، ۱۰ (۱۷/۲  درصد) و ۹ (۹۵/۱ درصد) قلاده سگ جدا شد. آلودگی به ولفارتیا مگنیفیکا، دمودکس کنیس، اتودکتس سینوتیس، همافیزالیس اریناسئی و لینوگناتوس ستوزوس به ترتیب در ۹ (۹۵/۱ درصد)، ۳ (۶۵/۰ درصد)، ۲ (۴۳/۰ درصد)، ۱ (۲۱/۰ درصد) و ۱ (۲۱/۰ درصد) قلاده سگ دیده شد. فراوانی آلودگی به انگل‎های خارجی با محل نگهداری، جنسیت و داشتن خارش رابطه آماری معنیداری نشان داد (۰۵/۰>p ). رابطه آماری معنیداری بین آلودگی به انگلهای خارجی با سن، رنگ و طول مو، فصل و موریختگی دیده نشد (۰۵/۰

فراوانی آلودگی نسبتا کم بود ولی تنوع گونه‎ای بالایی در انگل‎های آلوده کننده دیده شد. برخی از این انگل‎ها از لحاظ بیماری‎های مشترک بین انسان و دام، اهمیت دارند.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

امیر میناباجی

دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

علی مشاوری نیا

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

جواد خوش نگاه

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abdulkareem, B.O., Christy, A.L., Samuel, U.U. (2018). Prevalence of ectoparasite ...
  • 9. Mosallanejad, B., Alborzi, A.R., Katvandi, N. (2012). A survey ...
  • 11. Nuchjangreed, C., Somprasong ,W. (2007). Ectoparasite species found on ...
  • 12. Nasution ,A.Y.A, Hadi, U.K., Retnani, E.B. (2018). Prevalence of ...
  • 13. Omonijo, Sowemimo, O.A. (2017). Prevalence of ectoparasite of dogs ...
  • 17-Shukullari, E., Rapti, D., Visser, M., Pfister, K., Rehbein, S. ...
  • 22. Xhaxhiu D, Kusi, I., Rapti, D., Visser, M., Knaus ...
  • نمایش کامل مراجع