نقش هنجارهای اخلاقی در مدیریت مشارکتی منابع آب محدوده توشن استان گلستان

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 122

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-17-2_001

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

فهم هنجارهای اخلاقی برای درک بحران آب و داشتن رفتار حفاظت از آب، در جامعه امروزی ضرورت دارد. هدف تحقیق، توسعه تئوری رفتار برنامه ریزی­شده و کمی­سازی مولفه­های آن به­منظور ارزیابی هنجارهای اخلاقی حاکم بر مدیریت مشارکتی منابع آب بوده است. در این پژوهش از ابزار پرسشنامه برای جمع­آوری اطلاعات استفاده شد. آمار توصیفی- استنباطی تحقیق با نرم­افزارهای SPSS و SmartPLS و آزمون ویلکاکسون تک­نمونه­ای تحلیل و سپس مولفه­های مدل با آزمون فریدمن رتبه­بندی گردید؛ در انتها عدم­قطعیت مولفه­های تئوری رفتار برنامه­ریزی­شده­ تکامل ­یافته با تکنیک بوت­استرپ محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد افزودن مولفه اخلاقی به تئوری برای ارتقای رفتارهای مشارکتی حفاظت از آب دارای اهمیت می­باشد. باتوجه به نمودارهای باکس­پلات و ضرایب مسیر مدل، اکثر پاسخگویان تعهد اخلاقی بالایی به مشارکت در حفاظت از آب دارند که نشان می­دهد آن­ها خود را در قبال منابع آب محلی مسئول می­دانند. همچنین، سطح پذیرش اجتماعی پاسخگویان به گزینه سیاستی بهره­برداری مشارکتی منابع آبی بالاتر از سطح میانی بوده و باند عدم­قطعیت پذیرش اجتماعی برای مولفه­های تحقیق حکایت از هماهنگی درون سطحی در قبال اتخاذ گزینه سیاستی بهره­برداری مشارکتی آب دارد. نتایج مدل ساختاری نشان می­دهد متغیرهای MTPB به ترتیب ۷۰.۱، ۷۵.۹، ۸۱ و ۷۹.۲ درصد از واریانس رفتارهای مشارکتی حفاظت از آب بهره­برداران شرب توشن، شرب گلند، کشاورزی توشن و کشاورزی گلند را تبیین می­کنند.

کلیدواژه ها:

بحران آب ، مشارکت محلی ، تئوری رفتار برنامه ریزی شده تکامل یافته ، حفاظت منابع آب ، عدم قطعیت

نویسندگان

بهناز یازرلو

دانشجوی دکتری مهندسی منابع آب، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.

علی شهیدی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.

محمدرضا فرزانه

عضو هیات علمی گروه پژوهشی مهندسی محیط زیست و پایش آلاینده ها، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :