ریشه یابی فرهنگ کارآفرینی در محیط خانه و خانواده: «خانه ایرانی» تسهیل گر و توسعه دهنده ی استعداد و فرهنگ کارآفرینی در نهاد «خانواده»

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 266

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICOE01_045

تاریخ نمایه سازی: 2 شهریور 1401

چکیده مقاله:

از اواسط قرن بیستم، روان شناسان، جامعه شناسان و دانشمندان علوم رفتاری با درک نقش کارآفرینان در اقتصاد و به منظور شناسایی ویژگی ها و الگوهای رفتاری آنها به بررسی و تحقیق درباره آنها پرداخته اند. این مطالعات بیانگر این است که این مدل ها متاثر از جهان بینی و فرهنگ طراحان خودشان هستند. لذا این نیاز احساس می شود که ما نیز می بایست با مراجعه به فرهنگ ایرانی و جهان بینی اسلامی، به ریشه یابی عوامل موثر در توسعه و تسهیل کارآفرینی در جامعه ایرانی بپردازیم. از این رو، یکی از محیط های دارای قابلیت مناسب برای توسعه و تسهیل استعداد کارآفرینی، محیط خانه و نهاد خانواده است، زیرا خانه قابلیت زیادی در ایجاد انواع کسب وکار به ویژه کسب وکار خانگی و خانوادگی را دارا است؛ لذا شناخت خانه ایرانی به عنوان اولین بستر شکل گیری تفکر کارآفرینانه در فرزندان حائز اهمیت است. هدف ما بررسی ارتباط بین سبک زندگی خانواده ایرانی(به عنوان الگوی رفتاری توسعه دهنده استعداد کارآفرینی) و محیط زندگی او یعنی خانه ایرانی(به عنوان الگوی فضایی تسهیل گر استعداد کارآفرینی) با حوزه کارآفرینی می باشد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت، کیفی و از نظر گردآوری داده ها، از روش کتابخانه ای برای جمع آوری مطالب و از روش تحیل محتوا برای بررسی محتوا و مفاهیم حوزه ی «کارآفرینی» استفاده شده است. مطالعات نشان می دهد که «حیاط مرکزی» در بطن خانه ایرانی، به دلیل محصوریت و محرمیتی که برای ساکنین خود فراهم می آورد، موجب تسهیل امور زنان حاضر در محیط می شود که با آسایش و آرامش به کارهای تولیدی و کارآفرینی بپردازند. در این الگوی فضایی- کالبدی است که اولین زمینه های اجتماعی شدن از طریق خانواده و نظام «فرزند - مادری» شروع شده و به فرزندان خانه این امکان را می دهد که کسب تجربه کنند و بیاموزند.

نویسندگان

عرفان خصم افکن نظام

دانشجوی دکتری معماری(نویسنده مسئول)، گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علی افشار

استادیار موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری مشهد