ایجاد ارزش افزوده به پسماند و فرآورده های جنبی صنایع لبنی راهکاری به سوی امنیت غذایی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 363

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCFOODI27_311

تاریخ نمایه سازی: 2 اسفند 1399

چکیده مقاله:

جمعیت جهانی در حال افزایش است و غذای بیشتری برای تغذیه ساکنین جهان مورد نیاز است. این امر می تواند تاحدی با افزایش سطح تولید محقق شود. مطالعات اخیر سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل تخمین می زند که در سطح جهانی 40 تا 50 درصد میوه و سبزیجات ، 20 درصد گوشت و لبنیات و 30 درصد ماهی هدر می رود. ضایعات غذایی غذایی است که دور ریخته یا به صورت خورده نشده از بین می رود. ضایعات مواد غذایی در مراحل تولید ، پس از برداشت و فرآوری در زنجیره تأمین مواد غذایی اتفاق می افتد. در بیشتر قوانین اروپا ، بقایای تولید به عنوان ضایعات تعریف می شود. با این حال ، دانشمندانی که پتانسیل استفاده مجدد از مواد زائد غذایی را بررسی می کنند،آنها را به عنوان محصولات جانبی غذا تعریف می کنند ارزش افزایی به مواد زائد و محصولات جانبی صنایع غذایی به عنوان موضوع اصلی پژوهش برای بهبود پایداری زنجیره غذایی تبدیل شده است. هدر رفت غذایی در سال 2014 توسط FAO به عنوان "کاهش کمیت و کیفیت غذا" تعریف شده است. پسماند غذا به عنوان بخشی از هدر رفت مواد غذایی در نظر گرفته می شود و به دور انداختن یا جایگزینی استفاده غیر غذایی از غذایی که برای مصرف انسان در طول زنجیره غذایی بی خطر و مغذی است، اشاره دارد. هدر رفت و پسماند غذایی نشان دهنده عدم تعادل در ابعاد در دسترس بودن و فراهمی در سیستم جهانی غذا است. استراتژی های چندوجهی مختلفی به وسیله کمیته جهانی امنیت غذایی فائو برای تقویت توسعه یک سیستم غذایی پایدار، از جمله ارزش دهی فرآورده های جانبی مواد غذایی ، پیشنهاد شده است. از این نظر، کاهش هدر رفت و پسماند غذایی به طور بالقوه می تواند منجر به نتایج مثبت اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی ، بهبود فراهمی و دسترسی به غذا و افزایش استفاده پایدار از منابع طبیعی شود که تولید آینده مواد غذایی به آنهابستگی دارد.در این سخنرانی سعی شده است ضمن مروری بر تعاریف پسماند و هدر رفت فرآورده های لبنی به فناوری های جدید و پایدار در ایجاد ارزش افزوده و استفاده از این مواد تولیدی به عنوان اجزای کارکردی در تولید مواد غذایی جدید و نوآورانه برای مصارف انسانی و دامی و ... استفاده گردد. همچنین به مدیریت موفق پسماند و فرآورده های جنبی صنایع لبنی در کشورهای مختلف و همچنین شرکت های پیشرو نیز پرداخته شده است.

نویسندگان

مجید جوانمرد

دانشیار بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی و مدیر گروه صنایع غذایی و تبدیلی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران-ایران