بررسی تطبیقی ضوابط ملاک عمل در زمینه معماری و شهرسازی (مقررات ملی ساختمان و ضوابط طرح تفضیلی) با راهکارهای بومی معماری و شهرسازی پایدار در اصفهان

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,993

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CBOEC02_229

تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1392

چکیده مقاله:

توسعه پایدار فرآیندی است که طی آن مردم یک کشور ضمن برآورده کردن نیازهای خود، منابعی که به نسلهای آینده تعلق دارد را به مخاطره نمی اندازند. بنابراین توسعه را زمانی پایدار می نامیم که مخرب نباشد و اماکن حفظ منابع، اعم از آب، خاک، منابع ژنتیکی، گیاهی و جانوری را برای آیندگان فراهم آورد. موضوع اقلیم در بحث توسعه پایدار، از مباحث اساسی و تعیین کننده می باشد. چرا که موضوع توسعه پایدار، صرفه جویی در مصرف انرژی، خصوصاً انرژی های فسیلی و تجدیدناپذیر بوده و آشکار است که طراحی اقلیمی بناها و کالبد شهرها، نقش بسزا و تعیین کننده ای در کا هش مصرف سوخت و در نتیجه حفظ آن برای نسل های آینده خ واهد داشت. تجربیات معماری سنتی ایران حاکی از موفقیت عمده بناها در سازگاری با شرایط بومی و محیطی و بهینه سازی ساخت و مصرف انرژی است. اما معمار امروز ما انیگونه نیست از طرفی آنچه که ملاک و معیار چگونگی ساخت و ساز شهرهاست مقررات ملی ساختمان و ضوابط طرحهای جامع و تفصیلی است. در همین راستا مقاله حاضر ضمن بررسی کلیتی از مفهوم توسعه پایدار، به بررسی ویژگیهای اقلیمی و نیز فضاها و راهکارهای پایدار بکار رفته در معماری و شهرسازی اصفهان پرداخته و نهایتاً مقایسه ای تطبیقی بین این اصول سنتی و معیارهای ذکر شده در مقررات ملی ساختمان و نیز طرح تفصیلی جدید اصفهان انجام خواهد داد با این ه دف که میزان توجه قوانین و مقررات را به ضوابط اقلیمی و راهکارهای پایداری بسنجد.

کلیدواژه ها:

توسعه پایدار- طراحی اقلیمی- معماری و شهرسازی بومی- ضوابط ساختمانی و شهرسازی- اصفهان

نویسندگان

لیلی نجمی پور

کارشناس طراحی شهری، دفتر معماری و طراحی شهری- وزارت راه و شهرسازی

ساناز لیتکوهی

استادیار، گروه معماری و شهرسازی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • مانی، مریم و عرفانی مقدم، مریم، اصفهان، شهر سازگار با ...
  • حقیقت نائینی، غلامرضا، "انگاره طراحی فرم پایدار و شهر تاریخی ...
  • مهندسین مشاور نقش جهان پارس (1391)، " مجموعه ضوابط طرح ...
  • خدابخشی، شهره، پایداری کالبد شهر اصفهان، نشریه نما شماره پیاپی ...
  • ابن الشهیدی، مرجان، اثر پنجره بر کاهش مصرف انرژی در ...
  • حبیبی، سید محسن (1383)"از شار تا شار، تحلیل مفهومی شهر ...
  • مفیدی، سید مجید و شایان، لیلا، توسعه پایدار و برنامه‌ریزی ...
  • مهدیزاده سراج، فاطمه و دیگران، اصول دستیابی به پایداری در ...
  • نمایش کامل مراجع