بررسی اثر متقابل تنش خشکی و کاربرد زئولایت معدنی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی ریحان، رقم اصلاح شده مجارستانی Ocimum basilicum L . var .keshkeny levelu)

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,798

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI06_264

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1389

چکیده مقاله:

در این پژوهش تاثیر مصرف زئولایت معدنی بر مقاومت به تنش خشکی و افزایش عملکرد گیاه دارویی ریحان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و سه سطح آبیاری که هر یک از این سطوح نیز دارای پنج تکرار بود، اجرا شد (جمعا شصت گلدان). مقادیر زئولایت در چهار سطح صفر(شاهد)، 2، 4 و 6 درصد وزنی/وزنی (به ترتیب، صفر، 140، 280 و 420 گرم در هفت کیلوگرم خاک هر گلدان) و سه سطح آبیاری، شامل 100( بدون تنش)، 70 و 50 درصد ظرفیت زراعی در طی دوره رشد سریع تا برداشت در نظر گرفته شد. میزان تبخیر با استفاده از دو روش ( توزین روزانه گلدانها و همچنین محاسبه ارتفاع افت سطح آب از تشتک تبخیر) و تعیین میانگین آن به عنوان آب مصرفی تیمارها اعمال گردید. در طول آزمایش صفات مختلف فیزیکومورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه مانند ارتفاع بوته و گل آذین، تعداد و سطح برگ، وزن تر و وزن خشک ساقه و برگ، شاخص سطح برگ (LAI)، سطح ویژه برگ (SLA)، میزان نسبی آب برگ (RWC)، میزان کلروفیل، تجمع پرولین و قندهای کل و میزان اسانس اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد مصرف زئولایت در شرایط تنش خشکی بر برخی از صفات فوق و بخصوص شاخصه های مهم ارزیابی گیاه دارویی ریحان دارای اثر مثبت و معنی داری می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده گیاه ریحان به هنگام مواجهه با تنش خشکی با بستن روزنه ها و تنظیم مکانیسم اسمزی و افزایش انباشت پرولین و قندهای کل شرایط تنش را تا حدی تحمل می کند. بر اساس این نتایج زئولایت معدنی می تواند مقادیرمختلف آب را در خود ذخیره کرده و قابلیت ذخیره سازی آب در خاک را افزایش دهد که این ذخیره سازی در مواقع تنش رطوبتی در خاک آزاد شده و در دسترس گیاه قرار می گیرد.

نویسندگان

محمدشاهین دانشمندی

کارشناس تولید و فراوری گیاهان دارویی مجتمع آموزش عالی جهاد کشاورزی خر

مجید عزیزی

دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ حسنی .ع 0 1381، بررسی اثرات تنش خشکی و ...
  • _ قلی زاده .آ .، 1383، مطالعه اثرتنش رطوبتی به ...
  • - کاوسی . م، و همکاران، 1381، بررسی تاثیر کاربرد ...
  • - معینی علیشاه . ح، 1385، اثر تنش خشکی بر ...
  • - Irigoyen , j.j _ , D.W.Emerich, and M.sanchez - ...
  • - Turner, N. C.1981. Techniques and experimental approaches for the ...
  • نمایش کامل مراجع