روش های تشخیص نظرات دروغ یا اسپمی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی شهر هوشمند چالش ها و راهبردها
  • کد COI اختصاصی: SMARTCITYC01_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه دوست پرور

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه قم، قم

فرانک فتوحی

گروه مهندسی کامپیوتر و و فناوری اطلاعات ، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه قم، قم

چکیده

با توجه به دسترسی گسترده به اینترنت و ارتباط انسان ها با یکدیگر که باعث فعالیت ها و سازماندهی های اجتماعی در این بستر شده است، به اشتراک گذاری اطلاعات، روز به روز در بستر اینترنت رواج بیشتری پیدا می کند.کاربران نظرات خود را در شبکه های اجتماعی، بلاگ ها، فروم ها و غیره تبادل می کنند. در سال های اخیر بازخورد و نظرات کاربران مهم ترین منبع برای تصمیم گیری مشتریان شده است . سازمان ها و تولیدکنندگان از این نظرات به صورت گسترده برای تاثیر بر تصمیمات خریداران و شناختن نقاط ضعف و قدرت محصول خود در جهت تصمیم گیری در تجارت الکترونیکی استفاده می کنند.در عین سودمندی نظرات مشتریان، چالش هایی نیز وجود دارد.از جمله ی این چالش ها نظرات اسپمی است که در بین این نظرات وجود دارد و مانع تصمیم گیری صحیح مشتری ها می شود . در سال های اخیر، نظرات جعلی و اسپم مشکلی است که به شدت در حال گسترش و افزایش است. امروزهسایت های تجاری با این مشکل مواجه هستند. شناسایی نظرات جعلی و اسپمی امر بسیار مهمی است. در این مقاله سعی شده است تا شیوههای تشخیص نظرات دروغ یا اسپمی بصورت مروری مورد بررسی قرار گیرد

کلیدواژه ها

نظرات جعلی، روش های تشخیص نظرات جعلی، ارسال نظرات اسپمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.