آنالیز کمی و کیفی اسیدهای اولئانولیک، بتولینیک و اورسولیک موجود در دارواش مستقر بر درخت ممرز در فصل زمستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنگره بین المللی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF05_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرینا سورسوری

دانش آموخته کارشناسی ارشد، اکولوژی جنگل، علوم و مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس.

سیدمحسن حسینی

استاد، اکولوژی ، علوم و مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس.

فرنوش فتاحی

استادیار، گیاهان دارویی، علوم و مهندسی مرتع، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس.

چکیده

دارواش اروپایی با نام علمی (Viscum album L.) متعلق به خانواده Santalaceae گیاهی نیمه انگل است که از طریق هاستوریوم آب و مواد غذایی مورد نیاز خود را از میزبان دریافت میکند.. V. album یک گیاه دارویی شناخته شده در دنیا است که دارای اثرات فارماکولوژیکی بسیاری میباشد. عصاره تری ترپن اسیدهای دارواش که شامل اسیدهای اولئانولیک، بتولینیک و اورسولیک است، به طور گسترده چندین دهه به عنوان درمان جایگزین و مکمل سرطانهای مختلف استفاده شده است. این گیاه انگلی بر روی گونه های مختلف درختی از جمله برخی از گونه های بومی جنگلهای هیرکانی ایران مانند ممرز (Carpinus betulus L.) رشد میکند. هدف از این تحقیق، مطالعه میزان تری ترپن اسیدهای موجود در دارواش مستقر بر درخت ممرز در فصل زمستان (مرحله گلدهی کامل دارواش) بود. در این تحقیق، پیکره رویشی دارواش ها در فصل زمستان از سه پایه ممرز (سه تکرار) با شرایط مشابه اکولوژیکی واقع در جنگل دئیز غرب هراز نمونه برداری شدند، سپس خشک شده و پس از عصارهگیری، برای آنالیز به دستگاه HPLC تزریق شدند. داده های به دست آمده در نرم افزار اکسل به عنوان بانک اطلاعات ذخیره شدند. نتایج حاکی از آن بود که در این عصاره اسید اورسولیک شناسایی نشد، همچنین مقدار اسید اولئانولیک و اسید بتولینیک به ترتیب 5/58 و 0/72 میلیگرم بر گرم وزن خشک پیکره رویشی دارواش بودو بیشترین مقدار این ترکیب با میزان 5/58 میلیگرم بر گرم وزن خشک مربوط به اسید اولئانولیک بود. مجموع تریترپن اسیدهای اسید اولئانولیک و اسید بتولینیک موجود در دارواش در این فصل و نسبت آنها به ترتیب 6/30 و 7/76 میلیگرم بر گرم وزن خشک به دست آمد.

کلیدواژه ها

آنتی اکسیدان، تریترپن اسیدها، دارواش، مرحله فنولوژیکی، ممرز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.