تحولات سیاستگذاری فرهنگی شبکه های اجتماعی مجازی در جمهوری اسلامی ایران: مورد مطالعه تحلیل اسناد بالادستی (1370-1396)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات فرهنگ ارتباطات، دوره: 20، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_JCCS-20-48_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم فرخی

استادیار گروه مطالعات فرهنگی دانشکده رفاه تهران(نویسنده مسئول)

مهدی نادری نژاد

کارشناسی ارشد تبلیغ و ارتباطات فرهنگی دانشگاه سوره

چکیده

در این مقاله محقق در راستای پاسخ به تحولات سیاست گذاری فرهنگی شبکه های اجتماعی مجازی در جمهوری اسلامی ایران، اسناد بالادستی کشور در بازه زمانی 1370 تا 1396 را مورد تحلیل و ارزیابی قرار داده است. جهت گیری اصلی این پژوهش کاربردی و هدف آن اکتشافی است که با استفاده از روش اسنادی، اطلاعات مورد نیاز تحقیق جمع آوری شده و تحلیل تماتیک (مضمون) صورت گرفته است. نتایج سیاست پژوهی مذکور حاکی از آن است که پنج محور سیاستی در این حوزه شامل بهره گیری از فرصت­های شبکه­های اجتماعی و توسعه محتوا و خدمات کارآمد ، توسعه جامعه شبکه­ای ، حفظ امنیت و هویت فرهنگی ایرانی اسلامی ، رویکرد حمایتی نسبت به ظرفیت­های سخت­افزاری و نرم­افزاری شبکه­های اجتماعی داخلی ، و مدیریت راهبردی شبکه­های اجتماعی حائز اهمیت است. دهه هفتاد را می­توان نمود دیدگاه دولتی دانست؛ چرا که شرایط بعد از جنگ اقتضا می­کرد تا ویرانی­های جنگ ترمیم یابد. رویکرد دولت در دهه هشتاد و نود، دیدگاه این است که در راستای نگاه ارتباطی، مردم را در این حوزه مشارکت دهد که مردم با تشکیل فضاهای عمومی به تبادل نظر و ایده با هم پردازند. همچنین در این راستا اسنادی مانند سیاست­های کلی شبکه­های اطلاع­رسانی رایانه ای، سند راهبردی نظام جامع فناوری اطلاعات کشور، سند راهبردی امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات کشور، نقشه مهندسی فرهنگی کشور، وظایف شورای عالی فضای مجازی در حکم نصب اعضای جدید توسط رهبری بیشترین و مهم­ترین بندهای سیاستی مرتبط با مساله شبکه­های اجتماعی مجازی را به خود اختصاص دادند.

کلیدواژه ها

شبکه های اجتماعی مجازی, سیاست گذاری عمومی, سیاست گذاری فرهنگی, جمهوری اسلامی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.