پیش بینی خرج ویژه در انفجار معادن روباز بر اساس شبکه های عصبی مطالعه موردی: معدن سنگ آهن چادرملو

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: دومین کنفرانس معادن روباز ایران
  • کد COI اختصاصی: IOPMC02_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد غضنفری نیا

کارشناس ارشد استخراج معدن، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

برای تعیین خرج ویژه در انفجار معادن روباز روابط مختلفی موجود است که در ضمن طراحی الگوی انفجار از آنها استفاده م یشود. ولی با توجه به متغیر بودن شرایط کار اغلب باید در عمل چند انفجار آزمایشی جهت نعیین مقدار خرج ویژه انجام داد که این روند تا رسیدن به شرایط مطلوب م یتواند طولانی و هزینه بر باشد . به همین منظور با استفاده از داده های تجربی که از معدن بدست آمده و شبک ه های عصبی ، در این مقاله سعی شده است تا با ارائه مدلی بر اساس نظریه شبکه های عصبی امکان پیش بینی خرج ویژه در انفجار معادن با دقت و سرعت زیادتر ی میسر شود . بدین منظور در این مطالعه کاربرد شبکه های عصبی برای پیش بینی خرج ویژه بر اساس یکسری مشاهدات و پارامترهای ورودی نشان داده شده است. ورود یها شامل پنج عامل زمین شناسی: 1) توصیف توده سنگ، 2) جهت صفحه درزه، 3) فاصله داری صفحه درزه، 4) شاخص وزن مخصوص و 5) سختی، م یباش د و خروج ی آن خرج ویژ ه است. در توسعه مدل از شبکه عصبی چند لایه پیش خور با الگوریتم آموزش پس انتشار، تابع سیگمویید به عنوان تابع تحریک و داده های آموزشی از معدن چادرمل و استفاده ش ده است . در نهایت مدل با یک ورودی ، دو لایه پنهان و یک خروجی برای پیش بینی خرج ویژه تعیین ش د . مدل در معدن چادرملو آزمایش شد و با مقدار خرج ویژه معدن مقایسه گردید، متوسط خرج ویژه در ماده معدنی و با طله به ترتیب 0/23 و 0/2 کیلوگرم بر تن بود و خرج ویژه پیش بینی شده با مدل 0/2349 و 0/2007 کیلوگرم بر تن بدست آمد که خطایی به ترتیب 0/0049 و 0/0007 کیلوگرم بر تن را نشان می دهد. علاوه بر دقت، مدل از این انعطا ف پذیری نیز برخوردار است که در شرایط متفاوت با پارامتر های موثر موجود در هر معدن میزان خرج ویژه را پیش بینی کند.

کلیدواژه ها

خرج ویژه، شبکه های عصبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.