حریم خصوصی در حقوق کیفری ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-3-4_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیت الله پرویزی فرد

استادیار و عضو هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کنگاور

مسعود حقوقداریان

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کنگاور

چکیده

حریم خصوصی، محدوده ای از اعمال و ویژگی های هر شخص است که برای عموم آشکار نبوده و یا تمایل به افشای آن ندارد. اشخاص هیچ گونه ورود و نظارت دیگران بر این قضا را بر نمی تابند ونسبت به ورود غیر، واکنش نشان می دهند. وجود تعالیمی در اسلام همچون لزوم رعایت کرامت ذاتی بشر، حرمت و احترام و عرض و آبرو، لزوم کتمان سر و تصریح آیات و روایات متعدد بر حرمت تجسس در زندگی خصوصی اشخاص، ممنوعیت ورود به منزل بدون اذن، ممنوعیت استراق سمع، افشاء سر و... بیانگر ارزش حق بر حریم خصوصی در نظام حقوقی است. در حقوق ایران در قوانین عادی، موادی پراکنده از جمله در قانون مسیولیت مدنی وقانون مجازات اسلامی به این موضوع اشاره دارد و حمایت های مدنی وکیفری از این حریم پیش بینی شده است اما در صورت تصویب لایحه حریم خصوصی که به طور مشخص به این موضوع پرداخته و جوانب مختلف را در نظر گرفته است، گامی موثر در این زمینه برداشته خواهد شد. البته برخلاف قوانین اسلامی کشورهایی که از حریم خصوصی به صورت مشخص و در قالب اصل یا اصول خاصی حمایت کرده اند، در قانون اساسی ایران متن خاصی که ازحریم خصوصی، تحت این عنوان حمایت کرده باشد، وجود ندارد.

کلیدواژه ها

حریم خصوصی، حقوق کیفری، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.