بررسی جایگاه عدالت و روند دادرسی در ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-3-4_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین خزاعی

کارشناسی ارشد رشته حقوق گرایش خصوصی، واحد بندرعباس دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس ایران

چکیده

توسعه ی قضایی تحولات حقوقی جدیدی را ایجاد کرده و رییس قوه ی قضاییه به عنوان عالی ترین مقام این سازمان دراین توسعه نقش ایفاء می کند که یکی ازاین تحولات مدخلیت خود او در روند دادرسی ایران است روند دادرسی به جریان رسیدگی به یک پرونده از شروع دادرسی تا پایان اجرای بی شایبه ی حکم گفته می شود. رییس قوه قضاییه عمدتا وظایف و اختیارات اداری در این زمینه برعهده دارد البته در امور قضایی نقش او در روند دادرسی باید مورد بررسی قرار گیرد که در اجرای عدالت قضایی از چه جایگاهی برخوردار است ایشان عاوه بر پایش مستمر بر حسن اجرای قوانین از طریق نهادای زیر مجموعه ی قوه، اعاده ی دادرسی از آراء قطعی مراجع قضایی که آنها را خلاف بین شرع تشخیص دهد را تجویز می نماید که قابل رسیدگی در شعب خاص دیوان عالی کشور بوده واین شعب رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند، گاه به صورت تلویحی در روند دادرسی از جمله از طریق صدور، آیین نامه و بخشامه و ایجاد حذف تشکیلات قضایی ونقل وانتقال قضات و تایید وکلاء در امور امنیتی نقش ایفاء می کند.لذا رییس قوه ی قضاییه در روند دادرسی از جایگاه خاصی برخوردار است. ضرورت ایجاد سمت قضایی برای عالی ترین مقام دستگاه قضا در قوانین و خلاء وجود مبانی وظایف و اختیارات قضایی این مقام حاکمیتی سبب شد تا به بررسی جایگاه و نقش این مقام عالی در روند دادرسی ایران بپردازیم.

کلیدواژه ها

عدالت، روند دادرسی، اطاله دادرسی، تجدیدنظر فوق العاده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.