بررسی فقهی حقوقی مختلف در فقه و حقوق ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-3-4_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 426
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عصمت رستگار

کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی

غلامحسین آروین اصل

دانشجوی مقطع دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه ازاد اسلامی واحد یاسوج

چکیده

اختلاس اموال عمومی هم زمان با تشکیل حکومت در جامعه مطرح بوده است و قدمتی به اندازه ی خود دولت ها دارد و همواره تهدیدی علیه جامعه ی بشری قلمداد می گردد. در کشور ما نیز علی رغم تشدید مجازات مرتکبین جرم اختلاس، ارتکاب آن، در سطح وسیعی هم چنان ادامه دارد. تفویض اختیار تعلیق متهم به اختلاس به دولت، علی الخصوص مساله ی عدم تعلق حقوق و مزایا با اصل شخصی بودن و فردی بودن مجازات مغایرت دارد. جامع بین جرم اختلاس و هریک از جرایم خیانت در امانت، تصرف غیر قانونی، سرقت و کلاهبرداری، این است که هدف مرتکب از عمل مجرمانه اش در همه این جرایم، استیلاء بر مال غیر می باشد، با این همه جرم اختلاس از جهات زیادی با جرایم مذکور متمایز است. شروع به جرم اختلاس متصور است و منافاتی با ماده ی 41 قانون مجازات اسلامی ندارد. هرگاه کسی علاوه بر استفاده از سند جعلی برای اختلاس، اصل سند را هم جعل کند، برای استفاده از سند جعلی و اختلاس به اشد مجازات محکوم می شود و برای خود جعل نیز مجازات مستقلی خواهد داشت. اختلاس اعم از معنای فقهی یا حقوقی آن، اقدام به این عمل ناشایست است که براساس آیات، روایات و عقل، مرتکب آن، مستحق مجازات تعزیزی است علی رغم این که بیش تر سازمان ها و ادارات ایران الگویی از کشورهای دیگر می باشند و فعالیت ها نیز مشابه می باشند، اما در وضع قانون سعی نشده است که از تجربیات وقوانین موضوعه ی این کشورها در کشف و مبارزه با جرم اختلاس استفاده گردد. کاهش اعتقادات مذهبی جوانان، فقدان سازمانی که برنامه های متنوع و سازنده برای نسل جوان و نوجوان داشته باشد، توقعات بیش از حد جوانان برای رسیدن به یک زندگی مرفه در بدوتشکیل خانواده، رفت و آمد به کشورهای خارجی و الگو گرفتن از آن ها، و غیره از مهم ترین علل و افزایش جرایمی چون اختلاس است هم چنین ضعف سیستم فضایی در تعقیب و مجازات این نوع متهمان، بستن قراردادهای بی حساب و کتاب که راه را برای ارتکاب این نوع جرایم هموار می سازد، اعطای امتیازات حساب نشده به افراد نالایق، ضعف سیستم کنترلی و نظارتی، گماردن افراد نالایق در پست های کلیدی، بیکاری و عدم ایجاد اشتغال و ده ها عامل دیگر سبب افزایش انحرافات مالی در سازمان ها شده است اختلاس یکی از جرایم خاصی است که تنها از سوی کارمندان دولتی و مامورین به خدمات عمومی اعم از رسمی و غیر رسمی قابل ارتکاب است که تعریف مشخص و کاملی از این جرم ارایه نشده است، اختلاس یکی از جرایم خاصی است که از تنها از سوی کارمندان دولتی و مامورین به خدمات عمومی اعم از رسمی و غیر رسمی قابل ارتکاب است که تعریف مشخص و کاملی از این جرم ارایه نشده است، البته تحقیقاتی صورت گرفته است اما کاری جامع که تمام زوایای موضوع را بررسی کند و صورت نگرفت، و یکی از بارزترین مشکلات و معضلات جهان، بالاخص کشورهای جهان سوم تخلفات و جرایم کارکنان دولتو سوء استفاده های مالی آن ها از اموال دولتی می باشد که رشد فزاینده ای نیز پیدا کرده است. لذا با نظر به اهمیت موضوع این پایان نامه این مهم را به انجام خواهد رساند

کلیدواژه ها

اختلاس، جرم، فقه، حقوق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.