مبانی مشروعیت جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-3-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 334
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین محمدی مصیری جلیلی

کارشناس ارشد علوم سیاسی، دانشگاه یزد

چکیده

بحث مشروعیت حکومت و مبانی آن همیشه و از دیرباز توجه فلاسفه و دانشمندان علوم سیاسی را به خود معطوف داشته و بعنوان یکی از اصولی ترین مسایل حکومت و فلسفه سیاسی در دایره تحقیقات و تتبعات علمی قرار گرفته است. چرا که بقا و دوام حکوت و نظام سیاسی بستگی تام به میزان مشروعیت آن نظام داشته و خواهد داشت. در این مقاله ضمن توجه و دقت در معانی لغوی و اصطلاحی مشروعیت و ارایه تعاریفی که از این واژه ارایه کردیم لذا به این نتیجه می رسیم که حق حاکمیت فرمانروایان صحیح ترین و مناسب ترین واژه برای تعریف این واژه می باشد، اما مشروعیت جمهوری اسلامی در ایران ضمن دارا بودن غالب عناصر و مولفه های نظام دموکراسی، کار ویژه ها وامتیازات ثبت مشورعیت الهی را در خود جای داده است، بنابراین نظامی با این نوع مشروعیت اولا از نیازهای طبیعی انسان امروزی و متناسب با شرایط فکری عصر حاضر است که آراء مردمی یکی از شاخصه های اصلی آن می باشد. ثانیا در این نظام مشروعیت اساسا و بطور کلی متزلزل و مورد خدشه واقع نمی شود چرا که هریک از نارسایی ها و کاستی های مشروعیت مردمی یا الهی که در قانون اساسی هم ذکر شده بواسطه یکدیگر جبران و مرتفع می شوند. ثالثا حکومتی که از مشروعیت دو جانبه برخوردار باشد، ضمن تقابل با حاکمیت مردم از دوام و قوام بسیار بالایی برخوردار خواهد بود و در ادامه با تقویت این دو بحران مشروعیت مواجه نخواهد شد.

کلیدواژه ها

مشروعیت، حکومت، مردم، جمهوری اسلامی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.