مدلساسی عوامل مدیریتی موثر در الگوی مقررات گذاری و نظارت برصندوق های بیمه اجتماعی کشور

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-4-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهاشم بت شکن

دانشیار، گروه مالی و بانکداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

محمدعلی دهقان دهنوی

استادیار، گروه مالی و بانکداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

محمدجواد محقق نیا

استادیار، گروه مالی و بانکداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

حسین اصلی پور

استادیار، گروه مالی و بانکداری، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: در راستای دستیابی به اهداف تامین اجتماعی و نظام سلامت، ارتقای سطح کارآمدی صندوق های بیمه اجتماعی ضرورت دارد. بدین منظور چالش های بهبود تنظیم گری در این صندوق ها لازم است تعیین و مرتفع گردند. از این رو هدف مطالعه حاضر شناسایی چالش های کلیدی تنظیم گری و مدلسازی شبکه عوامل موثر مدیریتی بر آن بود. روش پژوهش: این پژوهش یک تحقیق آمیخته با تقدم بخش کیفی است که در بخش کیفی از روش مرور سیستماتیک و تحلیل مضمون با نرم افزار MaxQDA 10 و در بخش کمی از روش مدلسازی ساختاری- تفسیری و تحلیل میک مک بهره گرفته شد. گردآوری داده ها در بخش کیفی از طریق مررو اسناد و پزوهش های مرتبط و در بخش کمی از طریق مراجعه به خبرگان منتخب با روش نمونه گیری هدفمند از طریق ابزار پرسشنامه انجام شد و 14 نفر از خبرگان حوزه بیمه های اجتماعی مورد نظر سنجی قرار گرفته اند. یافته ها: 9 عامل به عنوان چالش کلیدی در تنظیم گری صندوق های بیمه اجتماعی شناسایی شده اند که عبارتند از: 1- عدم ثبات مدیریتی؛ 2- عدم شفافیت رویکرد بیمه ای در پوش جمعیتی، 3- تعدد صندوق های بیمه ای، 4- گسیختگی در سازماندهی صندوق ها، 5- عدم جامعیت قوانین و مقررات، 6- ضعف مقام تنظیم گری، 7- ضعف سیاستگذاری در مدیریت منابع مالی، 8- ناهماهنگی در نظام تعرفه گذاری بیمه ای کشور، 9- پوشش بیمه ای مشاغل غیر رسمی. که با روش مدلسازی ساختاری- تفسیری شبکه مضامین در یک مدل 4 سطحی ترسیم شد. نتیجه گیری: چالش های تنظیم گری صندوق های بیمه اجتماعی کشور، ترکیبی از عواملی است که نیاز به شکل گیری رگولاتور واحد را جهت ساماندهی این صندوق ها نشان می دهد تا ضمن اصلاح ساختار مقررات گذاری و نظارت، بتواند با رویکردی جامع، بیطرف و تخصی، متولی رفع چالش های کلیدی در لایه های 4 گانه ای احصا شده در مدل حاصل از این پژوهش شود.

کلیدواژه ها

موثر بودن در انتخاب اولویت های راهبردی اصلاح صندوق های بیمه اجتماعی کشور توسط سیاستگذاران و مدیران کلان حوزه تامین اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.