بررسی وضعیت سفره آب زیرزمینی دشت جیرفت و مقایسه هزینه پمپاژ آب از چاه با پمپ های دیزلی و برقی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWAI-13-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 651
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم محمدی سلیمانی

دانشجوی دکتری گروه اقتصادکشاورزی، دانشگاه پیام نور تهران.

مجید احمدیان

استاد گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران

محسن شوکت فدایی

دانشیار گروه اقتصادکشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران

علی کرامت زاده

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ابوالفضل محمودی

دانشیارگروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران.

چکیده

هدف این مقاله، بیان وضعیت سفره آب زیرزمینی دشت جیرفت در دهه اخیر و مقایسه هزینه سالیانه پمپاژ آب از چاه در دو نوع تکنولوژی برداشت آب با پمپ دیزل و الکتروپمپ است. بدین منظور از اطلاعات بهره برداران چاه های آب کشاورزی دشت جیرفت در سال زراعی 1394-95 استفاده شد. نتایج نشان داد که متوسط هزینه پمپاژ یک مترمکعب آب با استفاده از الکتروپمپ و پمپ دیزلی به ترتیب 169 و 365 ریال بود. به عبارتی، هزینه سالیانه پمپاژ آب توسط الکتروپمپ نسبت به پمپ دیزل در حدود نصف کاهش می یابد. مقدار صرفه جویی سالیانه در هزینه پمپاژ آب و در نتیجه کاهش هزینه جاری کشت یک هکتار گندم و پرتقال، در نتیجه تغییر نوع تکنولوژی برداشت آب چاه از پمپ دیزلی به الکتروموتور به ترتیب برابر 1525670 و 3815920 ریال خواهد بود. نتایج نشان داد که سود درازمدت کشاورزان در نتیجه تغییر تکنولوژی برداشت از پمپ های دیزلبه الکتروپمپ بدون به کارگیری محدودیت های فیزیکی و یا تعرفه ای منجر به فشار بیشتر بر منابع آب زیرزمینی دشت و افزایش سرعت تخلیه آن شده است.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی، الکتروپمپ، تکنولوژی برداشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.