اثر اعمال مدیریت کم آبیاری در مراحل مختلف رشد گندم بر بهبود بهره وری اقتصادی آن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWAI-13-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه شیرشاهی

دانشجوی دکتری گروه مهندسی سیستم های کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

حسین بابازاده

دانشیار، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، گروه مهندسی سیستم های کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران.

نیازعلی ابراهیمی پاک

دانشیار بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

حسن ابراهیمی راد

دانشجوی دکتری گروه مهندسی سیستم های کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

حنیف عبدلی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، آبیاری و زهکشی، دانشگاه صنعتی اصفهان.

چکیده

استفاده بهینه از منابع آب در بخش کشاورزی، به عنوان مصرف کننده عمده منابع آب، ضروری است. هدف در این جستار تعیین حد بهینه آب مصرفی، زمان بهینه اعمال آن و بهره وری اقتصادی مدیریت کم آبیاری گندم در شهرکرد است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در 5 سطح شامل E0 آبیاری کامل E1 85 درصد ، E2 70 درصدE3 55 درصد تبخیر تعرق واقعی گندم حاصل از لایسیمتر و E4 بدون آبیاری به طور جداگانه در شش مرحله رشد گیاه شامل جوانه زنی T1 پنجه دهی T2 ساقه دهی T3 گل دهی T4شیری و خمیری دانه T5 و رسیدن گیاه T6 با سه تکرار به مدت سه سال زراعی در شهرکرد انجام شد. از روش بودجه بندی جزیی و با توجه به میزان آب مصرفی و سود خالص حاصل از هر تیمار مقادیر بهره وری آب آبیاری و بهره وری اقتصادی برآورد شد. نتایج نشان داد در میان سطوح آبیاری تیمار 70 % تبخیر- تعرق و اعمال کم آبیاری در دوره رسیدن گیاه، حالت بهینه مصرف آب و کسب درآمد است و به ترتیب دارای بهره وری اقتصادی برابر با 1/13 و 1/17 هستند.

کلیدواژه ها

بهره وری اقتصادی، شهرکرد، کم آبیاری، گندم، لایسیمتر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.