تاثیر تراکم بوته و طول دوره تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد سورگوم دانه ای Sorghum bicolor L

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-31-3_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا سارانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه زراعت، واحد بیرجند دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران

سید غلامرضا موسوی

دانشیار گروه زراعت، واحد بیرجند دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته و تداخل علف هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد سورگوم دانه ای رقم سراوان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند در سال 1392 با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تراکم بوته 10، 20 و 30 بوته در متر مربع و چهار سطح تداخل علف هرز (تیمار شاهد عاری از علف هرز، تداخل تامرحله 8-6 برگی، تداخل تا مرحله ظهور پانیکول و تداخل تمام فصل) در نظر گرفته شد. با افزایش تراکم از 10 به 30 بوته در متر مربع، طول پانیکول، تعداد پانیکول در بوته، تعداد دانه در پانیکول، وزن هزار دانه، تعداد علفهرز و وزن خشک علف هرز در متر مربع به طور معنی دار و به ترتیب 7/1، 45/5، 16/2، 12/3، 27/6 و 16/8 درصد کاهش یافت اما تعداد پانیکول در متر مربع و عملکرد بیولوژیک 54/3 و 56/7 درصد افزایش یافت. تیمار عاری از علف هرز نسبت به تیمار تداخل تا انتهای دوره رشد از برتری معنی دار 14/3، 2/03، 30/4، 270/3، 122 و 149/3 درصدی به ترتیب در طول پانیکول، تعداد پانیکول در متر مربع، تعداد دانه در پانیکول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک برخوردار بود. به طور کلی بر اساس نتایج این تحقیق با توجه به این موضوع که رقم سراوان یک رقم دو منظوره (دانه ای- علوفه ای) است، پیشنهاد می گردد تیمار تراکم 30 بوته در متر مربع و عاری نگهداشتن مزرعه از علف های هرز برای زراعت این گیاه مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

بیوماس علفهرز، پانیکول، تعداد بوته، رقابت، وزن هزار دانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.