ارزیابی آنتاگونیستی برخی جذایه های قارچی روی نماتد سیست طلایی سیب زمینی Globodera rostochiensis در شرایط آزمایشگاه و گلخانه در استان همدان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-31-2_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 343
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه عباسی

دانشجوی دکتری گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان

دوستمراد ظفری

دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

با توجه به اهمیت بالای سیب زمینی دراستان همدان به عنوان قطب تولید سیب زمینی بذری وخوراکی در ایران و این که نماتد Globodera rostochiensis یکی از مخرب ترین و خسارت زاترین بیماری هایی است که این محصول رامورد هجوم قرار می دهدارایه راه کارهای مدیریتی مناسب جهت کنترل این بیماری بسیار ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق، ارزیابی آنتاگونیستی 34 جدایه از 11 جنس قارچی جدا شده از نماتد سیست طلایی موجوددر مزارع آلوده ی سیب زمینی استان همدان در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی در شرایط آزمایشگاه به صورت اندازه گیری قطر هاله در محیط کیتین آگار و محاسبه درصد تخم و لارو پارازیته شده در محیط اب آگار و همچنین در شرایط گلخانه به صورت بررسی فاکتورهای رشدی سیب زمینی تحت تاثیر آنتاگونیسیتی جدایه های قارچی برنماتد، انجام شد. نتایج به دست امده از شرایط آزمایشگاه و گلخانه تا حدزیادی بستگی داشتند و هم دیگر راتایید کردند. نتایج حاصل نشان دهنده اثر مثبت جدایه های مختلف قارچی در کاهش بیماری زایی و خسارت نماتد بود. در نهایت جدایه های برتر، جدایه 151 Beauveriabassiana ، 152 Lecanicilliummuscarium 153، Paecilomyces lilacinus و 154 Trichoderma atroviridae به عنوان موثرترین و قوی ترین قارچ های آنتاگونیست در کنترل این نماتد انتخاب شدند.

کلیدواژه ها

پارازیته کنندگی، صفات عملکردی، کنترل بیولوژیک، کیتین آگار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.