بررسی انقلاب تونس (2011) در چارچوب جهانی شدن حقوق بشر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهش نامه ایرانی سیاست بین الملل، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRLIP-6-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا دهبانی پور

استادیار دانشگاه یاسوج، گروه علوم سیاسی

علی مختاری

استادیار دانشگاه یاسوج، گروه علوم سیاسی

چکیده

مردم تونس در سال 2011 بعد از دهه ها سکوت و گاهی انفعال به یک باره دست به انقلاب زدند، انقلابی که گستره آنخیلی زود دامن بسیاری از کشورهای عربی را فراگرفت و در معادلات سیاسی و امنیتی خاورمیانه تاثیرات زیادی از خود بر جایگذاشت. درباره چرایی این انقلاب که کمتر کسی یا شاید هیچ کس وقوعش را نشانی ندیده و نداده بود، پژوهش های زیادیانجام گرفته که عمدتا از زوایای مختلفی چون نارضایتی اقتصادی، فساد سیاسی، بحران های سیاسی و ... مسیله را مورد بررسیقراردادند. با این اوصاف، پژوهش حاضر تلاش می کند تا این رویداد را با نگاه فراگیر گفتمان جهانی حقوق بشر موردسنجش قرار دهد تا روشن نماید که گفتمان جهانی حقوق بشر چه نسبتی با انقلاب تونس داشته است نتایج پژوهش نشان می دهد کهجهانی شدن در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژیک و فرهنگی درک و فضایی گفتمانی از حقوق بشر در تونس پیشاز انقلاب شکل داد، این در حالی بود که دولت با طرد این تغییرات از پذیرش حقوق سیاستی- مدنی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه خودداری ورزیده تا جامعه در چارچوب گفتمان حاکم (حقوق بشر) برای دستیابی به حقوق و آرمان هایی چونآزادی، عدالت، کرامت و برابری علیه رژیم سیاسی حاکم ایتلاف کند و نظام سیاسی را برکنار نماید.

کلیدواژه ها

گفتمان، حقوق بشر، انقلاب، جهانی شدن، تونس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.