پیشنهاد الگوی حکمی– اجتهادی برای مطالعات بین رشته ای علوم سلامت و متون اسلامی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اسلام و سلامت، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IAHJ-4-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 640
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم السادات سادات حسینی

دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.. مرکز تحقیقات علوم قرآن، حدیث و طب، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

عبدالحسین خسروپناه

موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، تهران، ایران.

نغمه رزاقی

دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: امروزه توجه به علوم و روشهای تحقیق بین رشتهای در دانشهای مختلف مورد توجه قرار دارد. دانش سلامت و علوم مرتبط با آن نیز از این قاعده مستثنی نیست و نیازمند ابداع و استفاده از روشهای مطالعاتی بین رشتهای میباشد. در این مقاله الگوی حکمی-اجتهادی به عنوان الگویی که در مطالعات متعدد بین رشتهای پرستاری و علوم اسلامی استفاده شده است معرفی میگردد.مواد و روشها: الگوی حکمی- اجتهادی دارای سه قسمت عمده است: -1 توصیف یا تعریف انسان، وضعیت و یا مفهوم مورد نظر محققین در وضعیت مطلوب و استاندارد آن. -2 توصیف انسان، وضعیت یا مفهوم مورد نظر در وضعیت تحقق یافته یا موجود آن (هر آنچه اکنون وجود دارد). -3 تبیین، تشریح و نقد وضعیت موجود به مطلوب که در این مرحله دیدگاه ها و تکنیکهای تبدیل وضعیت موجود به مطلوب تشریح و توضیح داده میشوند. جهت صحت یافته ها در مطالعات کیفی از نظر اساتید و مقایسه با سایر متون اسلامی استفاده خواهد شد و برای روایی و اعتبار یافته های کمی، از شیوه های متداول در مطالعات کمی استفاده میشود.یافته ها: با استفاده از این الگو مطالعات متعددی در علوم انسانی و اجتماعی انجام شده و در علوم سلامت نیز مطالعاتی در حوزه نظریه پردازی پرستاری بر پایه این الگو انجام شده است.نتیجه گیری: این الگو به عنوان الگویی که قابلیت کاربرد در مطالعات بین رشتهای اسلام و علوم سلامت بخصوص در حیطه نظریهپردازی را دارد به خوانندگان جهت توسعه دانش سلامت معرفی میشود.

کلیدواژه ها

روش شناسی، اسلام، علوم سلامت، پرستاری،الگوی حکمی اجتهادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.