بررسی تناسبات و نظام پیمون در معماری دوره ماد: مطالعه موردی محوطه نوشیجان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه جستارهای باستانشناسی ایران پیش از اسلام، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IAEJ-1-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 753
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم ملازاده

دانشیار گروه باستان شناسی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلی سینا همدان

صاحب محمدیان منصور

دانشجوی دوره دکتری معماری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی تهران

فاطمه جوانمردی

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلی سینا همدان

مریم خدابنده

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

پیمون و تناسبات معماری جایگاه ویژه ای در مطالعات معماری دارد که متاسفانه در معماری ایران آن گونه که شایسته است،بدان پرداخت ه نشده است. این وضعیت در زمینه دوره تاریخی ایران بسیار پررن گتر است. دوره ماد به عنوان یکی از دوره هایمهم تاریخی ایران، منشا شیوه ها و طرح های جدیدی در معماری است که تاکنون در مورد تناسبات و نظام پیمون آن پژوهشیانجام نگرفته و ابهامات اساسی در خصوص این بخش از معماری ماد وجود دارد. پژوهش حاضر در این راستا طراحی و اجراشده و تلاش دارد پیمون و تناسبات مورد استفاده در این دوره را شناسایی کند. از میان بقایای معماری دوره ماد، محوطهنوشیجان به دلیل ماندگاری بی نظیر خود، زمینه بسیار مناسب تری برای مطالعات معماری این دوره فراهم می سازد، لذا مبنایاصلی پژوهش قرارگرفته و دیگر بقایای معماری این دوره بر اساس آن سنجیده شده است. در پژوهش حاضر بعد از مطالعهمیدانی و انداز هگیر یهای دقیق و بررسی گزارش کاوش و مدارک موجود، به بررسی تناسبات و نظام پیمون با استفاده ازنرم افزار اتوکد و متلب (Matlab) و تحلیل آماری پرداخت هشده است. نتایج به دس ت آمده نشان می دهد که نسبت های مشخصی بین طول و عرض بناها و بخش های مختلف آن ها وجود دارد. مثلا نسبت طول به عرض انبارهای نوشیجان قابل مقایسه باانبارهای تل قبه است و میانگین نسبت آن ها 5/02 است. همچنین به نظر می رسد در معماری ماد از پیمون خاصی استفاده شده که در بناهای اصلی محوطه نوشیجان (قلعه، معبد مرکزی و معبد غربی قدیمی) دیده می شود و معادل 20 سانتی متر است.

کلیدواژه ها

پیمون، تناسبات معماری، معماری ماد، نوشیجان تپه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.