مطالعه اثرات نااطمینانی نرخ ارز موثر واقعی بر ارزش افزوده زیر بخشهای صنعت در استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد و توسعه منطقه ای، دوره: 25، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_ERD-25-15_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 358
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا رنج پور

دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

محمدرضا سلمانی بی شک

استادیار گروه اقتصاد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

زهرا کریمی تکانلو

دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

نصرت مختارزاده خانقاهی

دانشجوی دکتری رشته اقتصاد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

نوسانات نرخ ارز از مهمترین متغیرهای اقتصادی یک کشور بوده که با تاثیر بر برخی از شاخصهای کلان، انگیزه فعالان اقتصادی را دچار تغییر کرده و بر تولید بخشهای اقتصادی کشور تاثیر می گذارد. ازاینرو، در مقاله حاضر سعی شده، تاثیر شوک های ارزی بر عملکرد زیر بخش های صنعت استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گیرد. لذا ابتدا شوک های ارزی با کمک الگوی واریانس ناهمسانی اتورگرسیو تعمیم یافته محاسبه شده و به عنوان یک متغیر توضیحی وارد مدل شده است و سپس با استفاده از داده های تابلویی مبتنی بر الگوهای با ضرایب متغیر و پویا با تکنیک pmge تاثیر آن بر ارزش افزوده 23 زیر بخش صنعت استان آذربایجان شرقی بر اساس کدهای دو رقمی ISIC-REV4، برای دوره 1379 نا 1392 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان از تاثیر مثبت و معنیدار متغیرهای سرمایه، نیروی کار و میزان صادرات بر ارزش افزوده زیر بخش های صنعت در استان آذربایجان شرقی دارد. در میان 23 زیر بخش صنعت استان، نوسانات ارزی، تنها بر 9 زیر بخش از 23 زیر بخش تاثیر معناداری برجای میگذارد. این اثر برای هر 9 زیر بخش، منفی بوده، لذا نوسانات نرخ ارز موثر واقعی، اثر معکوسی بر ارزش افزوده صنعت استان گذاشته و بهویژه تولید 9 زیر بخش مذکور را دچار نوسان میسازد. این نتایج، لزوم توجه بیشتر به نوسانات ارزی و اتخاذ سیاست های موثر، جهت مقابله با تاثیرات سوء این نوسانات را بیش ازپیش آشکار میسازد.

کلیدواژه ها

نوسانات نرخ ارز موثر واقعی، ارزشافزوده زیر بخشهای صنعت، تکنیک گارچ، داده های تابلویی، روشهای تخمین متوسط درون مقطعی ترکیب شده، استان آذربایجان شرقی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.