بازگشت هویت به هنر و معماری اسلامی چگونه است معماری اسلامی همان معماری توحیدی است: معماری وارد شدن بر الله (خداوندگار سلام)، و فانی دیدن حقیقت خویش در آن همیشه باقی همواره برپای.

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CIAUJ-1-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 406
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی آبادی

استاد دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران

چکیده

جهان بینی ما مسلمانان را توحیدی میخواننداما متاسفانه بسیار کم از حقیقت معنایی و چیستی آن میدانیم. لفظی آسمانی است که مقام برترین و عظیماش را درک نمیکنیم و توجهی به اصیل بودن رابطه حقیقت محتوایی آن با حقیقت و محتوای خداگونه جوهره وجودیمان نداریم و تنها لقلق های مشتری پسند بر زبانهای گنگ و نارسایمان شده است. از معماری اسلامی بسیار دم میزنیم و تفاوت و یا یکی بودن آن را با معماری توحیدی جاری در جزء و کلﱢ هستی نمیدانیم. هان، راستی مگر معماری توحیدی و معماری توحیدی جهانی هم داریم ! پاسخ محققانه این مقال به پرسش جاری آری است و داریم و معماری توحیدی جهانی همان معماری اسلامی مطلوب و مورد علاقه ماست و آن معماری اسلامی و یا معماری توحیدی جهانی یعنی: معماری وارد شدن در حریم یگانه و بلکه مطلق وجود و باید بدانیم که مطلق وجود یعنی: االله (خداوندگار سلام). و راز و رمز و بلکه کلید طلایی گشایش دربها و کیمیای نظرهمیشه موفق و مطلوب همه کیمیاگران همان فانیگشتن (که: فادیدن) حقیقت وجود خود و همه چیز و همه کس در حاکمیت مطلقه و حتمیالاجرای آن همیشه باقی و همواره بر پای و برپادارنده قامت جزء و کلﱢ هستی است. در این مقال بس کوتاه میخواهیم بگوییم که در معماری توحیدی ، همانگونه که از یگانه دل عظیم و محیط (یا فراگیرنده) مفهوم توحید راستین برمیآید، همچیزها (و از جمله آثار هنری و معماری و حتی خود شهر) تجلیاتی گوناگون از جمال و کمال او و وامگیرنده نور یگانه او هستند و نسبت رابطه وجودی نفس ما، فکر ما، آفریدن ما و آثار بر پا شده و وجودیافته بهوسیله ما، با او و اسمها و صفات او، همه و همه تنها رابطه فقر مطلق با غنایی مطلق است؛ رابطمطلقه عدم با مطلق وجود ، وعدم رابطه بدیل با وجود عین (در حالیکه وجود عین نیز یعنی: همانهستی مطلق( ؛ رابطه آینه ای حقیقت(به فقیر، ولی حقیقتا صاف و زلالی) برای پدیدار نمودن صورتی مندمتعین زمان به حدود از آن غنای مطلق و مطلق جمال او و کمال او.

کلیدواژه ها

هویت، توحید، نور علم، هستی شیء، عدم بدیل.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.