آسیب پذیری امنیتی براساس تحلیل تطبیقی شاخص های توسعه انسانی کشورهای غرب آسیا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین سمینار آینده پژوهی توسعه ملی ایران در بستر جغرافیا
  • کد COI اختصاصی: FSNDRG01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 385
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید اکبری

کارشناس ارشد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور رشت

چکیده

از سال 1331 به بعد، برنامه توسعه سازمان ملل متحد هر ساله یک گزارش توسعه انسانی منتشر که در آن اندازه این شاخص برای هر کشور محاسبه می شود. و کلیه کشورها براساس آن رتبه بندی می شوند. در همین راستا، هدف اصلی این مطالعه تحلیل آسیب پذیری امنیتی براساس تحلیل تطبیقی شاخص های توسعه انسانی کشورهای غرب آسیا در بازه زمانی 5111-5112 م است. براساس هدف پژوهش نوع تحقیق کاربردی و روش پژوهش نیز تطبیقی قیاسی می باشد. و جمع آوری داده ها مورد مطالعه به صورت کتابخانه ای اسنادی گردآوری شده است. محدوده جغرافیایی مورد مطالعه پژوهش 51 کشور غرب آسیا ایران، عربستان، قطر، امارات متحده عربی، فلسطین اشغالی، مصر، گرجستان ، ارمنستان، آذربایجان، ترکیه، بحرین، یمن، اردن، عراق، سوریه، عمان، پاکستان و افغانستان در سال 5112 م می باشد. برای تجزیه تحلیل اطلاعات نیز از تکنیک تاپسیس استفاده شده است. نتایج حاصله از این پژوهش نشان می دهد که دامنه تغییرات شاخص توسعه انسانی وامنیتی در بین کشورهای غرب آسیا بسیار زیاد می باشد به طوری که در بین کشورهای منطقه غرب آسیا کشورهای عربی قطر، اسیا بسیار زیادمی باشد به طوری که در بین کشورهای منطقه غرب اسیا کشورهای عربی قطر، کویت وامارات متحده عربی به ترتیب با میانگین کلی 12150، 1211، 12101 طی سال های 5111 الی 5112 در رتبه های اول تا سوم و کشور افغانستان در هر 2 دوره با کسب کمترین میانگین کلی 12115، در جایگاه آخر قرار گرفته است. نتایج مقایسه تطبیقی جایگاه و وضعیت کشور ایران در بین 51 کشور مورد مطالعه از لحاظ شاخص های توسعه انسانی و امنیتی نشان داد که ایران با میانگین کلی 12150 در رتبه هشتم توسعه با در گروه کشورهای با وضعیت توسعه نیمه متعادل قرار گرفته است

کلیدواژه ها

توسعه انسانی، امیدبه زندگی، نرخ باسوادی، آموزش، امنیت، غرب آسیا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.