سامانه PACS و نهان نگاری تصاویر پزشکی با مدل آستانه تحلیل ادراکی در تله مدیسین

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی تکنولوژی در مهندسی برق و کامپیوتر
  • کد COI اختصاصی: ETECH04_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 542
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلیل ذبیحی

دانشکده مهندسی برق و رباتیک، دانشگاه صنعتی شاهرود سمنان، ایران

هادی گرایلو

دانشکده مهندسی برق و رباتیک، دانشگاه صنعتی شاهرود سمنان، ایران

چکیده

پیشرفت تکنولوژی ارتباطات و گسترش روزافزون اینترنت و رشد سریع کاربردهای آن از یک سو و تغییر تصاویر آنالوگ به دیجیتال در تجهیزات پزشکی و همچنین ورود سیستم های جدید در حوزه ی سلامت، باعث شده است که روش های تشخیص و درمان از راه دور مورد توجه قرارگیرد و مراکز درمانی را به سوی جهان دیجیتال و ارتباط از طریق داده های دیجیتالی سوق دهد. اما از آنجا که ذخیره و ارسال اطلاعات پزشکی به صورت دیجیتال، با فرمت استاندارد Digital imaging and communications in medicine) DICOM ( می باشد، و این انتقال اطلاعات از طریق اینترنت صورت می گیرد، خطرهای جدیدی همچون انتشار اطلاعات بیمار و یا تغییر مغرضانه آن، متوجه اطلاعات پزشکی می شود. یکی از تکنیک های جدیدی که از آن می توان به عنوان سدی در برابر این خطرات استفاده کرد نهان نگاری است که در آن اطلاعات بیمار به روشی در تصاویر پزشکی قرار داده می شود که با دید انسان غیر قابل تشخیص باشد بدون آنکه فرمت و اندازه تصویر تغییرکند. امروزه باپیشرفت فناوری اطلاعات در علوم پزشکی، استفاده از سامانه ) PACS (Picture Archiving and Communication System ، امکان انتقال، ذخیره، بازیابی و نمایش تصاویر پزشکی در نقاط مختلف را توسط سامانه های تله مدیسین ایجاد کرده است .[1] امنیت یکی از مهم ترین و بحث انگیزترین مسائل درحوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است که در سال های اخیر با توجه به رشد روزافزون استفاده از شبکه جهانی وب گریبانگیر کاربران شده است و در بعضی از مواقع نیز سبب از کار افتادن پایگاه های اطلاعاتی و وب سایت ها شده است. چهار جزء اصلی تشکیل دهنده یک سیستم PACS بیمارستانی شامل دستگاه های تصویر برداری، شبکه کامپیوتری، پایگاه داده یا بانک اطلاعاتی و ایستگاه های نمایش تصویر یا Client ها، می باشند. سیستم PACS می تواند تصاویر حاصل از روش های مختلف تصویربرداری تشخیصی مانند MRI ، CT.SCAN ، سونوگرافی ، رادیوگرافی ، آنژیوگرافی ، پزشکی هسته ای و... را به صورت تصاویر دیجیتالی ذخیره و بازخوانی کند .[2] در این مقاله الگوریتمی ویژه برای استفاده در امضای دیجیتال تصاویر پزشکی بر مبنای مدل ریاضی تحلیل آستانه ادراکی سیستم بینایی انسان Human Visual System (HVS) ارائه می شود. روش ارائه شدهبسیار کارآمد و موثر در رمزنگاری داده های تصاویر پزشکی دیجیتال می باشد. در این الگوریتم از یک رویکرد مختلط رمزنگاری با استفاده از تبدیل ریاضی موجک و یا تبدیل کسینوسی دوبعدی درعمل نهفته سازی امضایدیجیتال استفاده می شود. طرح فوق به جهت سرعت بازیابی بالای اطلاعات رمز شده در کاربردهای نهان نگاری دیجیتال تصاویر پزشکی مورد انتقال در سامانه های PACS که نیاز به امنیت و حفاظت بالا می باشد، کاربرد فراوانی دارد. همچنن در برابر پیش پردازش های انجام شده بر تصاویر پزشکی در شبکه های انتقال نیز مقاوم خواهد بود. از طرفی تعداد تکرارها و طول بردارها را می توان برحسب میزان سرعت و امنیت مورد نیاز تغییر داد.

کلیدواژه ها

تله مدیسین ، سامانه PACS ، امنیت، تبدیل کسینوسی و ویولت، مدل ریاضی تحلیل آستانه ادراکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.