ظرفیت دیپلماسی اقتصادی ایران و افغانستان در کاهش فشار تحریم ها

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی اقتصاد جهانی و تحریم‌ها
  • کد COI اختصاصی: ICGES01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 831
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین عرب پور

دانشجوی کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و مدیریت بازرگانی دانشگاه امام صادق (ع)

چکیده

دیپلماسی اقتصادی به عنوان رویکردی جدید در حوزه بین الملل، ابزاری کارآمد برای رشد اقتصادی و گسترش بازار صادراتی کشورهاست. جمهوری اسلامی ایران با توجه به بازگشت مجدد تحریم های آمریکا، در روابط خارجی خود برای تحکیم قدرت منطقه ای خود تلاش کرده و به دنبال تقویت سیاست گسترش روابط با همسایگان است. استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه یکی از مسائل با اهمیت در دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در شرایط فشار تحریم است. در میان کشورهای منطقه، افغانستان علاوه بر ویژگی هم مرز بودن، به دلیل اشتراکات فرهنگی و زبانی و نیز دارا بودن وضعیت اقتصادی خاص خود از جایگاه ویژه ای در دیپلماسی اقتصادی ایران برخوردار بوده و در حال حاضر، ایران بزرگ ترین شریک تجاری افغانستان است و این کشور به افزایش حجم تجارت خود با ایران و هند از طریق بندر چابهار می اندیشد؛ اما اعمال تحریم های مجدد آمریکا علیه ایرانف چشم انداز روابط اقتصادی این کشور با ایران را تا حدودی پیچیده کرده است. با این حال ظرفیت های زیادی در مناسبات ایران و افغانستان وجود دارد که می توان با بهره برداری از آن بخش قابل توجهی از فشارهای ناشی از تحریم های اقتصادی آمریکا را به حداقل رساند. بر این اساس، هدف پژوهش بررسی ظرفیت های دیپلماسی اقتصادی ایران و افغانستان در جهت کاهش اثرات منفی تحریم ها است.

کلیدواژه ها

سیاست خارجی، دیپلماسی اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، تحریم، همسایگان، افغانستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.