بررسی تاثیر استراتژی های توسعه منابع انسانی بر توانمندسازی کارکنان (مورد مطالعه پژوهشگاه صنعت نفت)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی تحقیقات بنیادین در مدیریت و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: FAMA02_260
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 605
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیامک مقیمی فرد

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

نوراله بسیم

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فاطمه سیر

گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مریم فقیه نصیری

گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

چکیده

امروزه توسعه منابع انسانی و توانمندسازی کارکنان یکی از ابزارهای موثر برای افزایش بهره وری و استفاده بهینه از ظرفیتها و تواناییهای فردی و گروهی آنها در راستای اهداف سازمانی و به بیان بهتر حصول کارآیی واثر بخش سازمانی است. در شرایط کنونی، برتری رقابتی ، ایجاد ارزش و تضمین رشد بلندمدت به نحو فزاینده ای به نقش سرمایه انسانی سازمانها به معنای مجموعه دانش، نگرش، رفتار، قابلیت ها و تجارب کارکنان وابسته شده است. برای دستیابی به چنین جایگاهی سازمانها ناگزیرند ابزاری را برای جذب، پرورش، انگیزش و نگهداشت چنین سرمایه ای به کارگیرند، که از آن به عنوان استراتژی منابع انسانی یاد می شود. مسئله اصلی تحقیق تعیین میزان تاثیر هر یک از استراتژی های موجود در حوزه منابع انسانی بر توانمندسازی کارکنان در پژوهشگاه صنعت نفت و رتبه بندی آنها می باشد و تحقیق حاضر از لحاظ هدف در دسته تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. همچنین از لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات توصیفی- تحلیلی می باشد. در نهایت استرتژیهای توسعه آموزش، بهبود فرآیند نگهداری منابع انسانی،بهبود فرآیند چرخش شغلی ،بهره گیری از کارکنان خلاق و ایده های جدید بارویکرد کار تیمی ، ایجاد نظام انگیزش شغلی از استراتژی های تاثیر گذار در توا نمندسازی کارکنان می باشند

کلیدواژه ها

توانمندسازی، توسعه منابع انسانی، چرخش شغلی، انگیزش شغلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.