بررسی عوامل موثر بر رضایتمندی مشتریان حقیقی از کیفیت خدمات الکترونیکی(مطالعه موردی بانک تجارت)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: دومین کنفرانس ملی تحقیقات بنیادین در مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: FAMA02_131
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1317
نویسندگان
کارشناسی ارشد، دانشگاه جامع علمی کاریردی ، لرستان، ایران
چکیده
دنیای پیشرفته امروزی که تکنولوژی از سرعت چشم گیری برخوردار است می طلبد که صنعت وبازار هم سرعت خود را به تکنولوژی نزدیک ترکنند به خصوص درصنعتی که فروش خدمات در راس امور آن می باشد.سودآوری وحفظ مشتریان کنونی وافزایش سهم بازار باتوجه به رقبا وسایر شرایط موثر بر بازار این مهم را بیشتر تداعی می کندکه استفاده از ظرفیت های جدید ونوآوررانه همچون خدمات الکترونیکی که امروزه در منازل با یک تلفن همراه می توان کارهای بانکی را انجام داد.انجام امور بانکی بدون حضور در فضای فیزیکی بانکی مزیت رقابتی قابل توجهی است که مورد توجه سرمایه گذاران شده است.یکی از کانال های توزیع خدمات به مشتریان بانکداری الکترونیکی می باشد که نیاز رضایت مشتریان را به خوبی شناسایی کرده است. پژوهش حاضر یک تحقیق کاربردی و با هدف تعیین عوامل موثر بر رضایت مشتریان از کیفیت خدمات الکترونیکی ارائه شده توسط بانک تجارت که در این پژوهش به صورت موردی، مورد مطالعه قرار می گیرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تمامی هفت متغیر مستقل مورد مطالعه در این تحقیق ، مبتنی بر مدل سروکوال و بررسی ادبیات تحقیق ،شامل اثربخشی، تضمین، قابلیت دسترسی، ابعاد فیزیکی، تنوع خدمات، بها، و قابلیت اطمینان، بر متغیر وابسته اثر معنادار دارند. این بدین معناست که هر گونه تغییر در این متغیرها میزان رضایت مشتریان بانک تجارت را تحت تاثیر قرار خواهد داد.کلیدواژه ها
تکنولوژی،کانال توزیع ،رضایت مشتری،خدمات الکترونیکی،بانکداری الکترونیکیمقالات مرتبط جدید
- مدیریت ریسک نکول در بازپرداخت بدهی شرکتها
- آخرین پیشرفت ها در مدیریت باتری خودروهای برقی: چالش های حرارتی، چرخه عمر و یکپارچه سازی با انرژیهای تجدیدپذیر
- توصیف عملکرد هوش مصنوعی و یادگیریماشین در مدیریت کسب و کار، تجارت الکترونیک
- بررسی نقش استفاده از روش های مدل سازی و شبکه پذیرفتگی در بهبود اطلاعات و ارتباطات زنجیره تامین
- تاثیر هوش مصنوعی بر گروههای شغلی و بهره وری حاصل از آن در جهان و محاسبه تاثیر آن برای ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.