تحلیل توسعه صنعت گردشگری با تاکید بر مدیریت شهری (مورد مطالعه: شهر زابل)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی جغرافیا و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: HAMYARCONF05_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 430
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه حافظ رضازاده

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران

مصطفی راشکی قلعه نو

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران

چکیده

امروزه صنعت توریسم آنچنان در توسعه اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی کشورها نقش دارد که اقتصاددانان آن را به عنوان موتور توسعه تلقی می نمایند. توسعه این صنعت، به کارآمدی نظام مدیریتی، تقویت زیرساخت ها و بهبود ظرفیت های می انجامد. در این راستا، شهر زابل به دلیل داشتن شرایط خاص جغرافیایی پتانسیل زیادی در زمینه جذب گردشگران خارجی و داخلی دارد. گسترش جریان های گردشگری در این شهر، با برنامه ریزی نامناسب و ضعف زیرساخت ها و مدیریت گردشگری اثرات منفی زیادی از لحاظ زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی در پی داشته است. لذا هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش مدیریت شهری در توسعه صنعت گردشگری در شهر زایل می باشد. روش تحقیق تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی می باشد، همچنین جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار های SPSS و Expert choice استفاده شده است. جهت بررسی نقش مدیریت شهری در توسعه صنعت گردشگری در ابعاد (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) از آزمون تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان دهنده تاثیر مستقیم مدیریت شهری در توسعه اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، زیست محیطی گردشگری شهر زابل می باشد. در نهایت جهت بررسی و رتبه بندی مهمترین شاخص های اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی از دید متخصصین در شهرهای زاهدان و چابهار از نرم افزار Expert Choice استفاده شده است. نتایج نشان داد، در بین شاخص های توسعه گردشگری، به ترتیب شاخص اقتصادی با وزن به دست آمده 0/435 شاخص اجتماعی- فرهنگی با وزن به دست آمده 0/321، شاخص زیست محیطی با وزن 0/210، بالاترین و پایین ترین وزن ها را به خود اختصاص داده اند.

کلیدواژه ها

مدیریت شهری، توسعه، صنعت گردشگری، شهر زابل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.