آسیب شناسی کالبدی منطق فضایی کلان شهر تهران از منظر اصول پدافند غیرعامل

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله هویت شهر، دوره: 9، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_HOVIAT-9-21_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 453
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر ندایی طوسی

دکتری برنامه ریزی شهری و منطقه ای، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهیدبهشتی

عباس شاه صفی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری ، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران .

مجید غ فارخورزنی*

کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی ، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین.

عباس طاهری

کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی ، حوزه معاونت پژوهش و فناوری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

چکیده

مسئله ی امنیت و کاهش آسیب پذیری منطقه ی کلان شهری تهران، به عنوان پایتخت سیاسی و اقتصادی کشور، از گذشته تاکنون موردتوجه قرار داشته است. نامناسب بودن گزینه نظامی سازی فضاهای شهری، به دلیل هزینه های بالای برقراری امنیت و همچنین افشای فضاهای راهبردی ، تصمیم گیرندگان را به تفکر در مورد شیوه های مشاهده نشدنی برقراری امنیت یا پدافند غیرعامل در پوشش ابزارهای برنامه ریزی و طراحی واداشته است. در این رابطه با آگاهی از این موضوع که مشکل یابی اولین گام درفرایند حل مشکل به شمار می آید، هدف از پژوهش کیفی پیش رو به شناسایی عرصه های آسیب پذیر منطق فضایی کلان شهر تهران و در نهایت تدوین چارچوب مناسب سیاست گذاری توسعه فضایی، به منظور کاهش آسیب پذیری آن، اختصاص یافته است. با فرض تفکیک سازمان فضایی شهر به پنج مقوله ، برآمد پژوهش تحلیلی انجام شده به روش فراتحلیل، نشان از آسیب پذیری بالای منطق فضایی کلان شهر، به جز در مقوله ی الگوی توسعه فضایی شهر و تنها از منظر معیار استتار درون ساخته ، اصل اختفا و پوشش و اصل دسترسی و نفوذپذیری و همچنین در مقوله ی جانمایی و پخشایش عملکردها در مجموعه از منظر اصل دسترسی و نفوذپذیری دارد. درنهایت با توجه به این موضوع و با هدف مشکل گشایی و افزایش پایداری به پیشنهاد چارچوب سیاست گذاری مناسب پرداخته خواهد شد.     

کلیدواژه ها

پدافند غیرعامل, منطق فضایی, آسیب پذیری, منطقه کلان شهری تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.