اثربخشی روان درمانی پویشی_حمایتی بر کمال گرایی و بد تصویری بدن در بیمار مبتلابه اختلال شخصیت مرزی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی گزارشهای موردی بالینی
  • کد COI اختصاصی: CCRMED03_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 620
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرنگیس شریفی باستان

پژوهشگر مرکز تحقیقات آسیب های روانی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ایلام

سامان آسیابانی

پژوهشگر مرکز مطالعات روانکاوی.

چکیده

اختلال شخصیت مرزی، بیماری روانی پیچیده ای است که با نارسایی های متعددی در روابط بین فردی، خود پنداره و کنش های شناختی، هیجانی و رفتاری مشخص می شود. مشخصه های اختلال شخصیت مرزی بی ثباتی مفرط و شدید ارتباطی، عاطفی و خود پندار، تکانش گری و دشواری در کنترل خشم، خودزنی، احساس مزمن پوچی، افکار پارانویید و نشانه های تجزیه ای است (DSM 5, 2014). در میان جمعیت بالینی دارای اختلال شخصیت، این اختلال، در 30 % تا 60 % موارد مشاهده می شود. شیوع این اختلال، بیش از سایر اختلالات شخصیت است(Svrakic, D. M. &Cloninger, C. R, 2005). این اختلال، از نوجوانی آغاز می شود، در اوایل بزرگ سالی به اوج می رسد و در میان سالی کاهش می یابد افراد مبتلا به این اختلال، دارای مزمن ترین علائم آسیب شناسی روانی و روان پزشکی هستند که هنوز شیوه های درمانی کاملا موثری برای آن ها ارائه نشده است Judd, P. H. and McGlashan, 2013)). فروید کمال گرایی (Perfectionism) را به کنش وری فرامن افراط گر نسبت داد. ازآن پس بر ماهیت درون روانی این سازه شخصیتی، به منزله تمایل پایدار فرد به وضع استانداردهای کامل و دست نیافتنی و تلاش برای تحقق آن ها تاکید شده است(Burns DD. 1980). تقسیم بندی فرد مدار بهنجار – نوروتیک کمال گرایی بازتاب همین رویکرد است. این تقسیم بندی، کمال گرایی بهنجار از تلاش و رقابت برای برتری و کمال لذت می برد و درعین حال محدودیت های شخصی را به رسمیت می شناسد؛ اما کمال گرایی نوروتیک به دلیل انتظارات غیرواقع بینانه هرگز از عملکرد خود خشنود نخواهد شد. یافته های پژوهشی، بیانگر پیامدهای آسیب شناختی کمال گرایی، شامل نومیدی اجتناب ناپذیر از رعایت تام و تمام استانداردها، خود انتقادگری، آسیب پذیری نسبت به شکست، و افزایش خطر افسردگی و خودکشی بوده اند (آلدن و همکاران، 2019). روان درمانی حمایتی بخشی از پیوستار روان درمانی پویشی محسوب می شود و کانون اصلی آن عزت نفس، عملکرد من و مهارت های انطباقی است. در بالین، رویکرد حمایتی (حمایتی_بیانی) بیشترین کاربرد را در سایر اشکال روان درمانی پویشی دارد. سوی طیف را دربر می گیرد . بر اساس سطح عملکرد فعلی، مشکلات و مسائل در حال حاضر فرمول بندی درمان طرح ریزی می شود. در یک انتهای طیف مداخله های حمایتی بالا و مداخله های پویشی پایین است و در انتهای دیگر، مداخله های حمایتی پایین و تواتر مداخله های پویشی بالا است (وینستون و همکاران، 2016). پژوهشی موردی حاضر در پی این سوال بود که آیا روان درمانی پویشی_حمایتی بر کمال گرایی و بد تصویری بدن در بیمار مبتلابه اختلال شخصیت مرزی موثر است یا خیر

کلیدواژه ها

روان درمانی پویشی_حمایتی، کمال گرایی ، بد تصویری بدن، اختلال شخصیت مرزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.