بررسی توانمندیهای گیاه روغنی دان سیاه Guizotia abyssinica (L.F.) Cass در منطقه اصفهان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: اولین همایش ملی دانه های روغنی
  • کد COI اختصاصی: NOILP01_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2436
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید دوازده امامی

هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

آزاده واثقی

دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی دانشگاه زابل

چکیده

گیاه دان سیاه گیاهی چند منظوره است که در گذشته بعنوان غذای پرنده (bird seed) به کشور ایران وارد شده است اما اخیرا بدلیل ارزش اقتصادی و امکان صادرات آن بشدت مورد توجه زارعین برخی استانها، بویژه استان اصفهان قرار گرفته است. به منظور معرفی و بررسی سازگاری گیاه دان سیاه در شرایط آب و هوایی استان اصفهان در سال 1388 مجموعه آزمایش هایی در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان و مزرعه واقع در منطقه دستگرد قداده ( از توابع خمینی شهر) انجام گردید و سه تاریخ کاشت 20 خرداد، 1 و 13 تیرماه مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده از مجموع این آزمایشات، بذر این گیاه در دمای متناوب ژرمیناتور 20/15 شرایط نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی در کمتر از یک هفته به میزان 85 درصد و در دمای متناوب محیط آزمایشگاه 38/28 طی یک روز به میزان 100 درصد جوانه زد. درحالت اخیر سرعت جوانه زنی بذر بیش از 100 جوانه در روز بدست آمد. در سه تاریخ کاشت فوق، میانگین ارتفاع گیاه در مرحله گلدهی در مزرعه به ترتیب، 111/7، 96 و 71/7 سانتیمتر و میانگین وزن خشک گیاه در همین مرحله 781/2، 639/6 و390 گرم در متر مربع بدست آمد. با توجه به این داده ها و با توجه به اینکه عملکرد بذر بدست آمده از مزارع تولید انبوه زارعین منطقه طی سالهای گذشته 1000 تا 1200 کیلوگرم در هکتار بوده است که بالاتر از عملکرد بدست آمده در بسیاری از کشورهای تولید کننده این گیاه است. شاید بتوان آنرا به عنوان گیاه روغنی جدید در ایران مورد توجه قرار داد.

کلیدواژه ها

دان سیاه، گیاه روغنی جدید، تاریخ کاشت، ارتفاع، وزن خشک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.