بررسی و انتخاب جدایه های بیماری زای Fusarium solani مرتبط با بوته میری گلرنگ در منطقه اصفهان جهت بکارگیری در برنامه های اصلاحی

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,164

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOILP01_135

تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1389

چکیده مقاله:

یکی از مشکلات اساسی زراعت گلرنگ در منطقه اصفهان، بوته میری ناشی از پوسیدگی طوقه و ریشه می باشد. علائم این نوع بوته میری گلرنگ در ابتدا بصورت زردی برگها و پژمردگی بوته ظاهر شده و سپس گیاه دچار مرگ کامل می گردد. ریشه-ها در گیاه آلوده تغییر رنگ داده ودچار پوسیدگی می- شوند. در این تحقیق نمونه های مشکوک جمع آوری شده از مزارع گلرنگ در اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. ریشه و طوقه گیاهان آلوده بر روی محیط کشت سیب زمینی- دکستروز- آگار کشت شدند و ظروف کشت در 25 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. خالصسازی جدایه ها بر اساس روش تک اسپور و کشت تک ریسه انجام شد و شناسایی بر اساس روشهای کلاسیک نشان داد که اکثر جدایه ها، متعلق به گونه Fusarium solani میباشد. جهت انجام آزمایشهای بیماری زایی، جدایه ها روی گندم اتوکلاو شده به مدت یک ماه پرورش داده شدند. همچنین پنج ژنوتیپ گلرنگ در گلخانه در خاک سترون کشت گردید. در مرحله چهار برگی، در کنار هر گیاه 10 عدد بذر گندم آلوده قرار داده شد. نتایج در طول سه هفته یادداشت برداری گردید و مرگ و میر گیاهان تلقیح شده بررسی شد. بیماری زا بودن جدایهها اثبات شد و جدایه های با توانایی ایجاد مرگ و میر شدیدتر جهت بکارگیری در مطالعات بعدی انتخاب گردید. با توجه به اینکه اطلاعات اندکی در رابطه با میزان تنوع و کنترل ژنتیکی مقاومت به این بیماری در ژرم پلاسم اهلی و وحشی گلرنگ وجود دارد، این پژوهش بعنوان مقدمه ای جهت ارزیابی ژنوتیپ های مقاوم به پوسیدگی فوزاریومی در برنامه های اصلاحی آینده گلرنگ انجام شد تا با بررسی تنوع ژنتیکی نسبت به صفت مقاومت به پوسیدگی فوزاریومی و انتخاب جهت تلاقی والدین مقاوم بین ژنوتیپ های وحشی و ارقام زراعی، امکان تولید لاین های مقاوم در برنامه های بعدی فراهم گردد.

نویسندگان

الهام درخشان

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه صنعتی اصفهان

علیرضا اخوان

کارشناس ارشد بیماری شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان

آقافخر میرلوحی

استاد اصلاح نباتات دانشگاه صنعتی اصفهان

محمدمهدی مجیدی

استادیار اصلاح نباتات دانشگاه صنعتی اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • زینلی، ا.، 1380، گلرنگ، انتشارات دانشگاه تهران. ...
  • شریف نبی، ب. و ق. سعیدی .1383 . ارزیابی مقدماتی ...
  • عبدالهی، م. و ع. فصیحیانی، .1374. "معرفی یک فرم اختصاصی ...
  • Knowlles, P. F. 1958. Safflower. Adv. Agron. 10:289-323.-4 ...
  • Leslie, J. F. and B. A Summerell. 2006. The Fusarium ...
  • , R. Dostalova, R. Trojan. 208. Evaluation of Virulence of ...
  • نمایش کامل مراجع